Hej alla läsare!

Det här inlägget är det sista i serien “5 …”, temat för den här veckan! De andra inläggen kan hittas här:

5 saker ni inte visste om mig – Anna Eliasson

5 roliga projekt jag gjort det senaste året – Isabella Broman

5 böcker jag läser – Sofia Sundbom

5 appar för en bättre vardag – Helena Stening

Jag har under de senaste två åren bott i fem olika länder, så jag ska dela med mig av en kulturchock för varje land!

  1. USA
    Som ni kanske vet, är det här jag håller hus för tillfället. USA är ju ett relativt vanligt land för svenskar att både besöka och bo i, så jag tror knappast att jag är ensam om att ha reagerat på bristen av kollektivtrafik, den höga användningen av engångsprodukter som plasttallrikar, plastbestick osv… Som europé tycker man att det är konstigt och ohållbart. Första gången jag verkligen blev förvånad här var helt orelaterat till detta dock! Jag var på Dennis (en snabbmatskedja) och kanske tog lite lång tid på mig på hemlighuset. Inte extremt länge alltså, men uppenbarligen tillräckligt länge för att irritera en kvinna som stod utanför. Hon började sucka högljutt och klaga på att jag var alldeles för långsam. Kanske hade hon superbråttom, vad vet jag? Jag har svårt att se det hända i Sverige, hur bråttom man än har! Det här är nog inte en konstig situation i många kulturer, men det var första gången det hände för mig och jag hade ingen aning om hur jag skulle hantera den.
  2. Israel
    För två år sedan spenderade jag sommaren i Israel, och det var bland det bästa jag någonsin gjort. Det mest förvånande för mig var dock att hela samhället verkligen stannar upp på fredag kväll, för då börjar sabbaten! All kollektivtrafik, matvaruaffärer, allt stannar! Så är det tills lördag kväll, när sabbaten är över.
  3. Nederländerna
    En sak som Nederländerna är känd för är att alla cyklar, och det är till hundra procent sant. Första gången man kommer till en tågstation och ser cykelparkeringarna med tusentals cyklar parkerade i våningar över varandra åkte kameran fram för mig iallafall. En sak som jag inte visste att många holländare gör är dock att äta nästan uteslutande mackor. Vad blir det till lunch? Vitt bröd med skinka och ost. Middag? Mer macka. Många går nog flera veckor utan att ens äta ett varmt mål mat. Mamma, vad säger du om det? Inga fullkorn, havregryn eller grönsaker där inte!
  4. Irland
    Den bästa kulturchocken var nog den irländska, för den är att folk i allmänhet var så trevliga! Väldigt välkomnande, skämtade mycket, och de gjorde liksom sport av att föra en konversation på nåt sätt. Det var så himla roligt, och speciellt kul att följa konversationer två irländare hade med varandra. Om man hann, vill säga. Min engelska var definitivt inte så bra så att jag kunde följa med i allt de sa och jag fick ofta be dem att upprepa sig när de pratade till mig för att det gick för fort!
  5. Sverige
    Det sista landet på min lista är vårt egna avlånga land, för när man reser mycket blir man förvånad över nya saker man ser och upplever, men man inser också hur konstiga vissa saker är som vi gör hemma! Förutom att vi generellt sett inte konfronterar saker vi irriterar oss på hos främlingar och att vi gillar att äta riktiga mål mat, vad är annorlunda med oss? Jag har gjort en kort undersökning bland mina vänner, och här är några kommentarer:
    – Helan går. Jag vet inte om det speglar vilken sorts svensk kultur jag lärt mina utländska vänner, men det första de flesta svarade var att det är konstigt att sjunga snapsvisor. Konstigt men roligt. Hela grejen med midsommar är också fascinerande, att låtsas vara groda och dansa runt en stång med blommor på osv.
    – Allt är dyrt.
    – Hur vi uttalar bokstaven ‘i’. Fråga mig inte varför, men enligt min tyska kompis är det kul.

Vad har du upplevt för kulturkrockar? Dela med dig nedan!


2 Comments

Susanne Petersson · April 29, 2018 at 8:25 pm

Ajaj, låter som det finns mycket att förbättra vad gäller kosten i Nederländerna, ojojoj

Anonymous · November 29, 2020 at 12:31 pm

Mats Berggren

Mats Berggren är en författare som födds I Södertälje. Han bor i ett samhälle där mång invandrare bor och hans intresse är att göra böcker. Det som är viktigt för mats är kultur krockar som finns i sitt samhälle och det affekterar också sina böcker som han har skrivit. Som till exempel så har han skrivit i sin bok “det finns inga skridskor i öknen” att Robban och Fatima bråkar om deras kulturer, för att hon har hijab och det blev Robban irriterade över för att hon inte ville visa sitt hår, det kallas för kulturkrockar. Det Fatima går genom med sin kultur är inte samma sak för dem andra som har samma kultur som varandra. Mats Berggren skriver mest böcker om ungdomarna i den här moderna tiden och i sina besök till andra skolor så får han idéer för hur ungdomarna beter sig i skolan och utanför skolan. Han är med i lektioner, studiedagar men också ute på fritidsgården med ungdomarna. I sina böcker så har han massa med hur ungdomarna hade haft det för ut jämfört med idags ungdomar i sitt samhälle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *