Denna vecka har jag och mina fellow bloggkollegor tema “Fem…” och det är ingen mindre än yours truly som fått den stora äran att inleda denna temavecka! Idag är det alltså måndag och jag kan inte vara ensam om att ibland känna att det är väääldigt lång tid kvar tills dess att det är fredag igen. Därför tänkte jag i sann Womengineer-anda kickstarta denna aprilvecka med inspiration av fem kvinnor som har förändrat världen! Ja, alltså STEM-världen!

Marie Curie
Det är svårt att göra en sådan här lista utan att nämna Marie Curie. Som första kvinnliga Nobelpristagaren och första personen att någonsin få Nobelpris inom två olika vetenskaper (kemi och fysik) har hon definitivt gjort stora intryck på världen. 1903 fick hon, tillsammans med sin make och Henne Bequerel, Nobelpriset i fysik för forskning om radioaktivitet och åtta år sedan var det återigen dags att ta emot priset – denna gång för att ha upptäckt grundämnena radium och polonium!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Therese Lindgren
Hade min barndomsidol Britney Spears lagt upp YouTube-videos där hon gjorde små naturvetenskapliga/tekniska experiment hade kanske mina civilingenjörsplaner uppstått i en betydligt lägre ålder än 18 år. Som de flesta kanske vet gjorde Britney inte några sådana videos, men någon som har gjort det (och som dessutom är en förebild för många unga tjejer) är YouTubern Therese Lindgren. På hennes YouTube-kanal finns flera avsnitt av serien “Therese Testar Teknik” och Therese är även en av initiativtagarna till Facebook-gruppen “Tjejer som vill gå teknik“. Hon kanske inte har gjort några stora vetenskapliga upptäckter, men hennes engagemang för den här frågan kommer garanterat att göra skillnad. Vem vet – kanske har hon inspirerat framtida mottagare av Nobelpriset?

 

 

 

 

 

 

 

Rosalind Franklin
Frågar man en grupp människor som är någorlunda insatta i ämnet kända forskare vem/vilka som ligger bakom att ta fram den modell som idag används för att beskriva DNA-molekylens struktur skulle nog de allra flesta nämna duon Watson och Crick. Sannolikheten att personer i denna grupp hade nämnt Rosalind Franklin som en av personerna bakom DNA-modellen är nog betydligt lägre. Sagan om hur DNA-molekylmodellen togs fram säger nämligen att Watson och Crick var beroende av Rosalinds data för att ens kunna ta fram sin modell. När Nobelpriset i medicin 1962 tilldelades denna modell var den då avlidna Rosalind Franklin inte omnämnd.

 

 

 

Katherine Johnson, Mary Jackson och Dorothy Vaughan

Nu tänker kanske några av er “Men Kristina, du skulle ju lista fem kvinnor som förändrat STEM-ämnena och nu är du uppe i sex stycken. Kan du inte räkna?”. Anledningen till att jag tar upp dessa tre kvinnor på samma punkt är för att de tillsammans bidrog till förändring. Några av er har kanske sett filmen Hidden Figures (som även Bella har bloggat om här). Filmen berättar historien om dessa kvinnor och hur de inte bara trotsade den barriär som fanns mellan män och kvinnor, utan även den rassegregation som fanns i 1960-talets USA. Tillsammans revolutionerade de rymdtekniken och tog (bokstavligt talat) amerikanska astronauter till nya höjder!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ada Lovelace

Visste ni att världens första programmerare var en kvinna? Ja, det är helt sant! Ada, som var matematiker, levde i Storbritannien under 1800-talet, och är mest känd för att ha tagit fram en algoritm som behövde bearbetas med en maskin Denna algoritm var den första av sitt slag och idag omnämns hon ofta som den första datorprogrammeraren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloggtemat “Fem…” fortsätter redan i morgon och då kommer Helena att dela med sig av sina bästa app-tips som gör vardagen mer produktiv. Stay tuned!

 

STEM = Science Technology Engineering Mathematics

2 Comments

Livval · februari 11, 2019 at 8:30 f m

Vi ska förändra världen // livval

Tyra · mars 27, 2019 at 9:01 f m

Tack så jättemycket för den här! Hade biologi idag och vi skulle lära oss om vetenskapsMÄN som förändrade livskvaliteten. Ville då bevisa att det finns en hel hög med kvinnor som har förändrat en del saker också. TACK!!:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.