“Gör om, gör rätt och bli bäst på ditt sätt!”

[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

En tjej från Luleå sitter efter avslutade gymnasiestudier, samt ett år av jobb och skidåkning i fjällen, och funderar över sitt liv. Tjejen gick friluftsgymnasiet i Luleå med inriktning natur och gick ut med bra betyg. Tjejen är glad, positiv, har vänner och älskar friluftsliv och sport. Någonting hon inser är att planera sin framtid är inte lätt. Hur ska man kunna veta vad man vill jobba med i sitt liv? Hon visste i alla fall att hon ville studera vidare på universitet, men hur tar man beslutet om vad man ska plugga?

Efter många sökningar på utbildningar så kom tjejen fram till att hon har två val: antingen så studerar hon till Jägmästare i Umeå eller till civilingenjör inom naturresursteknik i Luleå. Med uppfattningen om att man inte kan studera i samma stad som man växt upp i så valde tjejen att studera i Umeå. Denna tjej var jag, Josefin Rutfors. Idag, sex år senare, studerar jag till civilingenjör inom Naturresursteknik med inriktning Malm och Mineral på Luleå Tekniska Universitet, åk 4.

Jag insåg ganska snabbt att jag hade gjort fel val av utbildning men stannade ändå kvar i Umeå i 1,5 år tills jag fick ge mig. Mitt första val var inte rätt för mig, däremot så var mitt andra val mycket bättre. Anledningen varför det tog så lång tid för mig att inse mitt felaktiga val var för att jag var för stolt för att byta utbildning och jag tänkte att jag skulle vara så gammal vid examen, så fel jag kunde ha.

Studera på Luleå Tekniska Universitet är som att studera på andra Universitet, det finns ett aktivt studentliv och man kan engagera sig hur mycket eller lite man vill. Det viktiga är att välja vad som är bäst för en själv. Vid mina studier i Umeå så var jag engagerad i studentlivet för det passade för mig då, men inte nu i mina studier i Luleå. Nu väljer jag att bara gå på de evenemang som ordnas istället för att anordna dem. T.ex så finns det skidresor och friluftsresor att åka på som har intresserat mig.

Det bästa med att studera till civilingenjör inom Malm och Mineral är kunskapsnivån på lärarna och innehållet i kurserna, samt att utbildningen är anpassad för tjejer även fast tjejer än minoritet, t.ex vid exkursioner ute i fält så ser lärarna alltid till att åka förbi en toalett för oss tjejer. Det är sådana småsaker som jag kan uppskatta då det inte varit tillgängligt när jag studerat annat. Ett annat bra inslag i utbildningen är att praktik ingår som 15 hp.

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

När man studerar till civilingenjör så hör man ofta att “utbildningen är bred” och att “efter avslutad utbildning så finns många jobbalternativ”, dessa ord blev sanning för mig under min praktik. Jag gjorde min praktik på LKAB i Malmberget och där fick jag träffa människor med samma utbildning som mig med olika jobb.

Ibland tittar jag mig omkring på mina klasskamrater, som är killar, och undrar om jag hamnat fel. Dessa killar vet vad de vill göra med sin utbildning men det vet inte jag. De vill jobba med prospektering och geofysik. Jag vet inte vad jag vill jobba med eller vad mitt drömjobb är eller vars jag vill hamna efter jag blivit civilingenjör, men jag vet att det jag läser är intressant, roligt och jag vill veta mer. Jag vill, som alla andra, skapa ett liv där jag är som bäst och där jag är lyckligast. Jag vet att för att jag ska uppnå detta så behöver jag människor omkring mig som jag kan ge och få kärlek av, en fritid av friluftsliv och träning, samt ett jobb som utmanar mig vilket civilingenjör gör. Allt detta får jag i Luleå.

Nu sitter jag här, snart klar med mitt fjärde år på utbildningen, med några omtentor att göra, samt funderar över kurser till hösten och kommande exjobb. Jag kanske kommer göra fel val nu och i framtiden gällande utbildning och jobb, kanske väljer jag fel valfria kurser just nu till hösten, kanske kommer utbildningen ta längre än fem år för mig, men det spelar ingen roll, för i slutändan så kommer jag hamna rätt och få det som är bäst för mig.

……………………………………………………………………………………………………………

Josefin Rutfors
Civilingenjörsprogrammet inom Naturresursteknik
inriktning Malm och Mineral
Luleå Tekniska Universitet, LTU

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *