Jag & Sara!

Om mindre än två månader får jag förhoppningsvis mitt examensarbete godkänt och därmed titeln civilingenjör. Att stå inför inlämningen av examensarbete är jag inte ensam om. Tusentals civilingenjörer-to-be, landet över ställs snart inför första “riktiga” jobbet. Förändringar av det större slaget kan för många (undertecknad inkluderad) vara både spännande och ångestladdade. Man vet inte riktigt vad som väntar. Vilka av ens förutfattade meningar stämmer? Vilka stämmer inte?

För att lindra min egen ångest (och andra blivande ingenjörers såklart) har jag denna vecka utnyttjat det faktum att jag har personer i min omgivning som vet hur det är att gå från att vara student till att bli vuxen på riktigt och ställt några frågor till min vän Sara Persson. Sara tog examen från LTH för snart ett år sedan och har således (nästan) ett års erfarenhet av hur livet som ingenjör kan se ut!

 

Efter examen fick du jobb som konsult. Kan du berätta lite om vad dina arbetsuppgifter är? Och hur ser en ”vanlig” arbetsdag ut?
Jag jobbar på ett företag som heter Accenture och arbetar med ett ecommerce-projekt där jag är tredjepartskoordinator. Min uppgift är att se till att samarbetet mellan min arbetsgivare, kunden och tredjeparterna går så smidigt som möjligt och att tidslinjen hålls. Mina arbetsuppgifter innefattar allt från att sammankalla till möten till att se över testdefekter och identifiera eventuella risker. Som de flesta brukar säga så är varje dag väldigt olik och jag vet inte alltid vad som kommer att hända. Oftast innebär en dag att förbereda mötesmaterial, hålla i möten (med folk från hela världen) och hjälpa de olika delprojekten att komma framåt genom att ta fram den information de behöver. 

Vad hade du för förhoppningar på arbetslivet under slutfasen på din studenttid?
Förutom massa cash då tänker du? Jag hoppades på att det skulle vara kul och att jag skulle ha användning av min utbildning. Jag hoppades på en snabb inlärningskurva och personlig utveckling. 

Hade du några farhågor?
Ja, att man inte skulle få jobb eller att man skulle få ett jobb man inte trivdes på. Jag var också rädd för att hamna själv ute på ett projekt och att känna att man inte kan/förstår saker eller att man skulle förutsättas mycket mer än vad man vet. Mitt företag jobbar mycket i team vilket var en av anledningarna till att jag valde att jobba här. Och när man behöver hjälp, då kan man alltid bara fråga! 

Finns det någon fördom du hade innan som du har fått helt motbevisat?
Jag trodde konsultyrket skulle innebära en trist kultur med stela kostymnissar som inte gillar att skratta. Men jag hade fel för jag har väldigt roliga kollegor och har under min först tid genom jobbet få prova på padeltennis, tagit grönt kort i klättring och har fått driva projekt inom rekrytering. Det har varit väldigt kul och finns massor man kan engagera sig på inom företaget! 

Hur har du utvecklats under ditt första år som färdig civilingenjör?
Jag är egentligen den som gillar att planera men nu som konsult sker saker snabbt och kan dyka upp plötsligt. Det har gjort att jag har lärt mig winga. I början var det halvläskigt medan nu så går man snarare in självsäkert och tänker ”äsch, wing it”. 

Finns det något du vill säga till de ingenjörsstudenter som snart ska bege sig ut i arbetslivet?
Sök de jobben du tror är roliga. Även om du inte har läst exakt det som krävs. Jag är civilingenjör i riskhantering och har ingen IT-bakgrund men jag jobbar inom IT. Jag tyckte det lät kul så jag valde att söka det ändå. Är du intresserad så kan du lära dig det. Kom ihåg att en ingenjörs-/civilingenjörsexamen egentligen bara är ett kvitto på att du kan lära dig komplexa saker fort. Gör det du tycker är kul, våga prova och oroa dig inte. Vägen framåt är nästan aldrig spikrak och ibland blir det inte som man tänkt sig. Men det mesta löser sig och till slut brukar det bli bra ändå! 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *