Du behöver inte vara bäst i klassen och ha toppbetyg för att komma långt.

Sofia Sillanpää spelar fotboll på fritiden och utvecklar ammunition på jobbet. Hon började arbeta på Saab för lite mer än två år sedan men känner sig fortfarande som ny på jobbet eftersom utvecklingsavdelningen erbjuder en otrolig variation. Eller som hon själv säger: “Att få vara med från idé till färdig produkt är något som passar bra för en person som alltid varit nyfiken på hur saker och ting fungerar.”

När jag intervjuar Sofia startar vi samtalet med gymnasievalet. Hon berättar att hon först var inne på att läsa samhällsekonomi, men snabbt insåg att natur var rätt eftersom det gav fler valmöjligheter. Tiden på gymnasiet var väldigt bra, och även om hon inte kände någon när ettan började, hittade hon snabbt nya vänner. “När man studerar det man tycker är intressant och roligt hittar man likasinnade att hänga med.”

Hade Sofia träffat sig själv som 15-åring hade hon sagt att man ska våga vara sig själv, trots att man ofta vill vara som andra. “Man måste våga testa. Välj det som känns roligast och mest intressant, det går alltid att byta.” Någonting hon själv gjorde i början på ingenjörsutbildningen. Den inleddes med industriell ekonomi, men redan första året bytte hon till maskinteknik.

Det är starka och beundransvärda personer i Sofias närhet som har varit hennes förebilder. Farmor som inte följt strömmen utan gått sin egen väg är den mest levnadsglada och nyfikna
personen Sofia vet. Föräldrarna som alltid funnits där för att inspirera, stötta och motivera Sofia och hennes syster till att bli de bästa versionerna av sig själva, våga testa nya saker och ta för sig.

Sofia ser sig själv som en blandning av Flitiga Fia och Veliga Vilma. Flitig i och med att hon alltid velat plugga och lära sig saker, men velig i och med att hon inte vetat exakt vad hon vill läsa. “Du behöver inte vara bäst i klassen och ha toppbetyg för att komma långt. Det som har betydelse är intresset för arbetet och hur man är som person. Ingenjörer innefattar ett brett spann av olika typer av människor, och även om man går ut med medelbetyg kan man få ett bra och roligt jobb. Titta på mig. Jag spelar fotboll på fritiden och utvecklar ammunition på jobbet. Det går det med”, säger Sofia.

[Denna intervju publicerades i Womengineer Magazine den 19 mars 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *