Se ingenjörsstudier som ett verktyg för att kunna förverkliga det du egentligen vill göra.

När Nour skulle välja gymnasielinje var det samhällsämnena som lockade henne mest, men efter att ha läst en artikel om hur en stad kan byggas från grunden väcktes intresset för samhällsbyggnad. Idag är hon gruppchef inom avdelningen Geoteknik på WSP där hon får vara med och ta fram förutsättningarna för framtidens samhällen – en lyckad kombination av både samhälle och natur.

Hade Nour fått ringa upp sig själv som 15-åring hade hon sagt att man inte ska vara rädd för att göra fel, utan snarare utmana sig själv att våga testa sina gränser. Ibland blir resultatet bra, ibland inte, men utkomsten är alltid en ny lärdom. Enligt henne behöver man inte älska matte, vara smartast i klassen, eller vara på ett visst sätt för att bli ingenjör. Det är så mycket annat som spelar in, bland annat hur bra man är på att samarbeta, hur intresserad man är av sitt ämne och hur driven man är. Nour beskriver ingenjörsstudier som ett verktyg för att kunna förverkliga det man egentligen vill göra, vare sig det är att arbeta med robotar, samhällsutveckling eller artificiell intelligens. Allt formar framtiden.

Jag kan ofta känna att när man som ung tjej går in i något nytt är det bra med förebilder. Nour berättar om glädjen hon haft av sina förebilder i jobbet, både kollegor och chefer. De har banat väg för henne genom att peppa, stötta och visat att dit man vill nå, dit kan man komma. “Inom WSP Sverige är ca 21 % av alla chefer kvinnor, vilket har gett mig en stor bredd av ledarprofiler att inspireras av. I min första anställningsintervju som nyexaminerad civilingenjör hos WSP träffade jag Linda Hafslund, en chef med otroliga ledaregenskaper som jag har fått möjligheten att lära mig ifrån.”

Genom WSP får Nour chansen att leva sin dröm. Resa, lära sig och sedan inkludera de nya kunskaperna i sitt arbete. Nyligen gavs hon möjligheten att arbeta både i Dubai och Qatar. När jag frågar henne om hur det är att resa i jobbet berättar hon att det är häftigt. “Jag älskar att få vara i en bransch där man bygger för framtiden. Att kunna säga till sig själv att man har varit med och utvecklat vissa städer.”

Avslutningsvis frågar jag vilken av våra personas hon identifierar sig med. Ingen av dem stämmer in helt och hållet. Hon känner sig som en blandning av Flitiga Fia och Hippie Hanna – en person som jobbar hårt men samtidigt gillar att utforska, göra roliga saker och har som mål att förändra världen. Vi på Womengineer önskar henne fortsatt lycka till med det!

[Denna intervju publicerades i Womengineer Magazine den 19 mars 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *