Det var självklart att jag skulle bli ingenjör.

Om Cecilia Larsson skulle beskrivas med ett ord är det “energi”. Chef på Volvo Cars, arbete som volontär för nyanlända och mentor för unga tjejer i karriären. Bland mycket annat. Det fullkomligt sprudlar om henne och under intervjun växer känslan av att allt är möjligt – bara man tror på sig själv.

Eftersom vi båda jobbar för Volvo Cars blir det naturligt att konversationen startar med fyra hjul. “Jag har alltid varit bilintresserad”, säger Cecilia och börjar berätta om sin uppväxt i en vad hon beskriver som jämställd familj. “Mamma var lärare och pappa ingenjör och de hade en bra samsyn på vår uppfostran. Vi tog gemensamma beslut och det har jag haft med mig genom hela livet.”

Cecilia förklarar att hon som barn tidigt upptäckte att hon gillade matte, kemi och fysik.
På gymnasiet läste hon teknisk linje och ville en period bli lärare som sin mamma, men intresset för de naturvetenskapliga ämnena gjorde till slut valet enkelt. “Det var självklart att jag skulle bli ingenjör. Jag gillar att förstå hur saker och ting fungerar och jag gillar att förklara det för andra människor.”

Om hon idag hade träffat sig själv som 15-åring hade hon velat ifrågasätta varför hon hela tiden utvärderade vad som var bra för henne, innan hon testade. “Våga vägra vara duktig, hade jag sagt till mig själv, och tro på dig själv. Då går allt bra.”

Minnen från förr får Cecilia att tänka på andra starka personligheter hon mött. “När jag började jobba lärde jag känna Lena Olving. [Googla gärna!] Hon var så cool! I början av min karriär köpte jag blå skjortor eftersom jag trodde att man var tvungen att vara på ett visst sätt för att passa in. Men jag tror Lena lärde mig att en blå skjorta på en kvinna fungerar lika bra eller dåligt som en rosa skjorta på en man. Det är inte kläderna du bär utan vad du presterar som har betydelse.”

Just nu är Cecilia chef för ett team som ansvarar för bilens alla egenskaper. Hon brinner för sitt jobb och förklarar att “eftersom bilindustrin förändras så snabbt just nu är möjligheterna oändliga”.

Laddad med energi lämnar jag mötet med just den känslan: Möjligheterna är oändliga just nu. The sky’s the limit. Med ingenjörer som Cecilia kommer bilar bli elektrifierade, självstyrande och anpassade efter oss människor!

[Denna intervju publicerades i Womengineer Magazine den 19 mars 2018]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *