Det är en spännande tid just nu på KTH, för var och varannan dag är det någon sektion som har arbetsmarknadsmässa. Campus fylls av olika aktiviteter som lunchföreläsningar, frukostseminarium och after works. I början av februari var det Maskinsektionens arbetsmarknadsdag, Moment. Ett av eventen runt mässan var Kompassen, som är en talkshow med olika företagsrepresentanter. I år var Ebba Kleberg von Sydow moderator för samtalet. Det blev en rolig kväll, men mest bär jag med mig Ebbas inledning där hon delade med sig av sin egen bild av vad en ingenjör gör. Som grund hade hon människor runt omkring sig: en bror, en faster, en morbror och till och med mammas morfar. Deras berättelser om sin utbildning och sina karriärer är det som hon tänkte på när hon tänkte ”ingenjör”.

Det fick mig att fundera på alla de jag har träffat som bara presenterat sig med titel. Jag vet vad de jobbar med, men inte hur de kom dit. Ingenjörsutbildningen blir ju nämligen en nyckel till en stor arbetsmarknad med goda karriärmöjligheter. Bakom många av alla dessa titlar jag hört genom åren har troligtvis en ingenjörsutbildning funnits, men jag har inte ens tänkt på att fråga. Jag undrar därför hur många det är som faktiskt har ingenjörer i sin närhet utan att ens veta om det.

En annan spännande tid närmar sig nu, nämligen IGE day. Introduce a Girl to Engineering day som det står för vill visa tjejer runt om i Sverige vad en ingenjör gör genom studiebesök på företag runt om i landet. Jag önskar att varje dag var IGE day, och att alla tjejer kunde ge flera exempel på vad en ingenjör gör. En viktig del i det tror jag är förebilder och att alla de där titlarna får en tydlig koppling till vägen dit: ingenjörsutbildningen.

Att vara förebild innebär för mig inte att vara perfekt på något sätt, utan bara att man visar hur man själv gjort. Inspirerad av Ebba Kleberg von Sydow tänker jag att man då kan bli ansiktet utåt för ingenjörsyrket för åtminstone en tjej i sin närhet. Och om den tjejen berättar för sin kompis, som berättar för sin kompis… Då når vi snart drömmen om att ingen tjej söker till högskolan utan att först åtminstone ha funderat på att söka ingenjör.


1 Comment

Om hur Flitiga Fia blev ingenjör - Womengineer · February 19, 2018 at 5:48 am

[…] mig och en ingenjörsexamen. Tack vare att jag hade fantastiska förebilder i min närhet (om vikten av förebilder skrev Isabella förra veckan) lyckades jag inse att en ingenjörsutbildning var en perfekt […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *