Hej alla glada! (Och alla som inte är det, för den delen.)

Jag ber om ursäkt för att mina uppdateringar här har varit något långsamma, jag har haft mycket att stå i (och jag kommer berätta mer om det i nästa inlägg… cliff hanger)! Det mest spännande som har hänt den senaste tiden har varit att jag varit i Ryssland. Det var fett.

I somras när jag jobbade på Space Studies Program på Irland lärde jag känna Ciara (från Irland) och Ilke (från Turkiet). De blev mina bästisar där, och jag har verkligen saknat dem efter att programmet tog slut. Därför bestämde vi oss för att ha en reunion i Ryssland!

Årets antiklimax resulterade dock i att Ilke inte fick sitt visum, så det blev bara jag och Ciara. Ilke fanns dock med oss hela tiden in spirit.

Ciara pluggar astrofysik vid University College of Dublin, och jag skulle beskriva henne som en allmänt fett frän tjej. Hon ska till Kanarieöarna i vår för att göra ett satellitdesignprojekt, hur coolt är inte det liksom.

(En kommentar: jag inser att jag använder mycket talspråk när jag skriver. Jag hoppas att ni är ok med det.)

En annan cool tjej som vi träffade är Emeline! Vi båda lärde känna henne på Irland i somras, och hon bor i Moskva nu. Hon jobbar på franska ambassaden och fungerar som representant för CNES (franska rymdorganisationen) i Ryssland, vilket innebär att hon har diplomatisk immunitet. Här är vi på en av Moskvas vackra tunnelbanestationer:

Det absolut bästa med att jobba internationellt är att man har kompisar var man än åker. Det är ovärderligt. :)

Det här är Yulia, och jag träffade henne här på ESA i Nederländerna. Hon är rysk/svensk, och jobbar med ExoMars! ExoMars är ett samarbete mellan ESA, NASA och Roscosmos (den ryska rymdorganisationen) och byggs för att hitta liv på Mars. Yulia jobbar med ett instrument, en spektrometer, som fungerar nästan som en kamera. Om man riktar den mot något, till exempel en sten, kan man analysera vilka våglängder ljuset som reflekteras från stenen har. Med andra ord: man tittar på stenens färg! Färgen fungerar som ett fingeravtryck för vilka ämnen stenen består av, och det i sin tur hjälper oss att veta hur gammal den är, hur den är tillverkad, och (förhoppningsvis) om det finns spår av liv.

Ha en fin vecka!


1 Comment

Hannah · January 7, 2018 at 4:59 pm

Hej Hannah glömt bort att läsa av dig. Det är ju en ny blogg . Ska komma ihåg det framöver. Ha det så bra .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *