Följ ditt hjärta, kämpa hårt och finn motivation till det du gör så löser tiden och slumpen resten. Men glöm inte att ha kul under tiden
[one_half][/one_half]

[one_half padding=”0 20px 0 0px”]

Idag studerar jag min masterspecialicering på civilingenjörsprogrammet i Bioteknik på LTH, men vägen hit har sett annorlunda ut än för de flesta andra.

Passion för Bioteknik och Golf

När jag svingade en golfklubba första gången vid 6 års ålder kunde jag inte ana hur betydelsefull sporten skulle bli för mitt liv. Det började med tävlingar under sommarloven men allt eftersom åren gick kom även drömmen om att bli en av de bästa i världen. Under min uppväxt tyckte jag samtidigt alltid om matte, biologi och kemi i skolan och då min pappa med civilingengörsexamen från LTH alltid pratat gott om sin universitetstid fick jag upp intresset för att läsa till civilingenjör i bioteknik. Detta var något som stärktes ännu mer då jag fick möjligheten att vara med på Flickor på Teknis under gymnasiet och testa på hur det är att vara student på LTH.

Med min passion för bioteknik och golf ville jag dock hitta ett sätt där jag kunde förverkliga båda mina drömmar. Då flera äldre vänner inom golfen hade delat med sig av bra erfarenheter från kombinationen collegegolf och universitet i USA sökte även jag mig dit. Mina kriterier var ett bra universitet och golflag, att jag kunde studera något liknande bioteknik samt att det skulle vara fint väder. Efter besök på tre universitet och golflag i USA valde jag att och börja på Kansas State University i Manhattan, Kansas för att läsa biokemi och samtidigt representera universitetet i golf.

The American Dream

Den första tiden i Manhattan eller ”the little Apple” som staden jag bodde i kallades innebar en del omställningar och kulturkrockar. Samtidigt var det nytt att gå på universitet och alltid prata engelska. The American Dream står för att du kan nå upp till dina drömmar om du bara försöker oavsett var i samhället du kommer ifrån. Denna mentalitet innebär också ett väldigt tävlingsinriktat samhälle där det mesta går snabbt men det ändå gäller att prestera i varje situation. På samma gång är de flesta amerikaner väldigt utåtriktade och det gäller att våga ta för sig. Det snabbare tempot och att våga ta för mig på mitt andraspråk var till en början tufft. Men då det var nytt att gå på universitet även för många amerikaner och jag hade stöttande lagkamrater blev engelskan bättre allt eftersom och jag fick upp ett kontaktnät av vänner som hjälpte mig att slappna av och känna mig som hemma.

Totalt sett befann jag mig i USA i 5 år, där jag tävlade som en Kansas State Wildcat de fyra första åren. Det tog i princip ett år för mig att smälta alla nya intryck, men när jag kom tillbaka till Manhattan för andra året var jag bättre mentallt förberedd på vad som väntade. Att få representera K-State Women’s Golf och studera på Kansas State University blev min American Dream. Träna, tävla och umgås med mina lagkompisar är del av många av mina bästa minnen och jag längtar lite tillbaka när jag skriver detta inlägg. För en golfare som normalt bara tävlar individuellt, var det underbart att dela med mig av lyckan när det gick bra och peppa varandra till att bli bättre. Både mitt lag och mina två roommates som jag bodde med två år var blev till min familj i USA och Manhattan, Kansas blev en plats jag har varmt i mitt hjärta för resten av mitt liv.

 

[/one_half]

[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Min sista termin i USA fick jag möjligheten att som del av en kurs göra forskning i ett labb. Detta var mycket lärorikt och efter all teori från tidigare kurser var det skönt att på riktigt applicera kunskapen och se vad den kan användas till ”i verkligheten.” Det blev även en bekräftelse att jag hade valt rätt och en morot för att läsa vidare. Precis som min tid i golflaget blev även de professorer, doktorander, masterstudenter och andra kandidatstudenter lite som en forskningsfamlj och inpirerade för att förbättras inom området.

När jag tog min bachelor of science stod jag därför inför ett svårt beslut. Skulle jag stanna kvar i USA och fortsätta med forskning för samma researchteam jag gjorde mitt projekt sista terminen eller ville jag åka tillbaka till Sverige och börja läsa Bioteknik på LTH. För golfen innebar Manhattan efter tiden då jag kunde tävla för laget att jag skulle få svårt att spela golftävlingar. Om jag skulle flytta tillbaka till Sverige skulle jag kunna tävla under sommaren samtidigt som jag läste en master. Samtidigt skulle jag få möjligheten att bli civilingenjör om jag valde Sverige, som jag blivit så fäst vid flera år tidigare.

De bästa av två världar 

Som ni redan vet valde jag att åka till Lund och nollades in på kemisektionen på LTH Augusti 2016 tillsammans med de internationella masterstudenterna. Då bioteknik kan ses som ingenjörsversionen av biokemi kunde det mesta jag läst i USA tillgodoräknas till civilingenjörsprogrammet och nu sitter sitter jag här med ett fåtal kurser kvar innan det är dags för examensarbetet. Att jag valde att åka tillbaka till Lund känns idag som ett helt rätt val då jag har fått det bästa av två världar med golf i USA samt snart en masterexamen i bioteknik som civilingenjör. På samma gång har tiden i USA skaffat mig ett internationellt perspektiv där mina närmaste vänner kommer från flera olika länder, jag pratar engelska flytande och har en bättre förståelse och uppskattning för olika kulturer.

För att sammanfatta hade jag inte gissat att jag skulle sitta här och skriva en blogg om min fantasktiska resa jag upplevt när jag tog studenten. Det har varit upp och nedgångar med hårt arbete och slit följt utav lugnare perioder men genom att följa mitt hjärta tittar jag nu tillbaka på mina upplevelser och hur jag sitter här idag med glädje och stolthet. Mitt tips för mig själv i framtiden och du som läser mitt inlägg är därför våga följ ditt hjärta, kämpa hårt och finn motivation till det du gör så löser tiden men även slumpen resten. Det är dock viktigt att ha kul under resans gång. Jag uppmanar samtidigt till att någon gång i ditt liv bo utomlands om du får möjligheten. Det är otroligt lärorikt både för att få en bättre förståelse av en annan kultur och ett annat språk men även för att få en bättre uppskattning för din nuvarande vardag och de saker vi tar som självklara.

Lycka till med din resa!


………………………………………………………………………………………………………………
Olivia Eliasson
Studerar Bioteknik med specialicering inom Molekylär Bioteknik
Lunds Tekniska Högskola


 [one_half_last padding=”0 20px 0 0″]
[/one_half_last]

 


 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *