Vill du ge bort ett spirande teknikintresse i julklapp? Då är det här listan för dig! Jag har samlat lite olika saker för både barn och tonåringar som jag tror kommer göra succé på julafton.

Barn

Det finns många olika robotar som kan vara en kul introduktion till både mekanik och programmering, här är några exempel:

Cubetto, som är rekommenderad från 3 år och gör programmering enkelt och visuellt genom att kodbrickor läggs på en kontrollpanel.

Wonder workshops dash-robot kommer helt färdigmonterad och ska passa alla åldrar, då flera olika appar finns där man kodar med olika svårighetsgrad.

Strawbees Quirkbot Robotic Kit kan man skapa enkla konstruktioner med, och med sensorer och motorer får figurerna liv!

Böckerna om Inga ingenjör, Inga och Leo löser allt och Inga och Leo programmerar av Malin Yngvesson och Andrea Pettersson, är superhärliga och inspirerar barn till naturvetenskap och teknik. Den första boken introducerar innovation på ett lekfullt sätt, och den andra har fokus på programmering.

Har barnen tröttnat på att rita på papper? Med en 3Doodler Start kan de rita i luften istället! Pennan fungerar ungefär som en 3D-printer, då den värmer plast som sedan stelnar efter en kort stund. Just 3Doodler Start har även inte så varm plast så att den ska vara säker att leka med. Jag tänker att det blir som en introduktion till maskinkonstruktion, då de kan tillverka egna leksaker och kanske något som ska passa till en annan sak de redan har. Då kan man smyga in en diskussion om hållfasthet och toleranser i leken.

 

Tonåring

Tonåringen kanske vill ha mer frihet i att koda sin egen robot, och då passar Arduino bra! Det är en microcontroller som använder ett något förenklat programmeringsspråk, men det går även att använda C. Med sensorer och motorer är det sen bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan bygga. Ett exempel är en autonom linjeföljarrobot, som det finns massor av guider och videos på hur man gör.

3Doodler har en mer avancerad variant, 3Doodler Create, med varmare plast som kan vara kul för den som vill kunna tillverka egna saker. En 3D-printer skulle också vara kul, men de som finns för privat bruk är än så länge väldigt dyra, och att använda en sådan kräver även en del kunskaper i 3D-modellering.

Självklart ska även tonåringen få en bok! ”Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words” av Randall Munroe förklarar komplicerade saker som hur en tvättmaskin fungerar och vad celler är på ett simpelt sätt. Den är helt en ”how stuff works”-video i bokform och kan nog få även den mest skeptiske att bli nyfiken på teknik.

Det var min lista! Självklart funkar alla grejer även för äldre personer, jag vill till exempel ha allt. Hoppas den har inspirerat lite!


2 Comments

Nina · December 13, 2017 at 12:51 pm

Så kul inlägg i strömmen av presenttips. Tänk att få ge bort något som faktiskt är kreativt, utvecklande och spännande!

Emelie · December 15, 2017 at 8:13 am

Underbart! Detta inlägg var ju bara kanon ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *