Hejsvej!

 

Den här veckan har varit ruskigt intressant! Jag har fått följa med min handledare till utformandet av ett projekt på ett ställe som heter Concurrent Design Facility (CDF). Det är en del av ESTEC (European Space Agencys kontor i Nederländerna) och är ett superintressant ställe!

 

Varför?

 

Det är där idéer föds!

 

Innan en satellit når fram till sin slutdestination är det såklart någon som har byggt den. Det kan i vissa fall ta fem till tio år. Innan det har förmodligen satelliten varit på tankestadiet hos någon i kanske 10 år, där också. Det är precis här man är i CDF-rummet!

 

Där inne samlas en ingenjör från varje delsystem på en satellit. Det vill säga, en person som är expert på raketmotorer, en som är expert på solpaneler, batterier, datasystem, optik, elektronik, vakuum, ja, ni fattar. En av allt! Sen sitter man tillsammans och försöker komma fram till vad bästa lösningen skulle kunna vara för just den här satelliten.

 

Just det här uppdraget handlar om vad man skulle kunna göra med en sk modersatellit (stor) med fyra stycken nanosatelliter (små) som snurrar runt den. Tanken är att man kan åka till en asteroid, en komet eller planet med den här gruppen av satelliter tillsammans. Sen kan de små satelliterna sprida ut sig för att göra mätningar, skicka resultaten till modersatelliten som i sin tur skickar det till jorden. På så sätt kan man få många fler mätningar mycket lättare!

 

Det är verkligen intressant att se hur mycket de olika delsystemen påverkar varandra. Ett exempel är vilken bana man ska ta. Säg att man ska åka till en komet som befinner sig på andra sidan solen i närheten av Jupiters bana. Hur tar man sig dit? Ofta använder man sig av sk gravity assist, dvs att man tar hjälp av andra planeters gravitation för att ändra riktning eller öka hastigheten. Det är smart, för då går det åt myyyycket mindre bränsle. Men det krävs också mycket mer planering! Ofta är det väldigt precisa manövrar som måste göras vid exakt rätt tidpunkter innan planeterna hinner flytta på sig för mycket. Beroende på hur man väljer, kanske man kommer jättenära solen. Då behöver man ökat värmeskydd tex. Eller, om man är långt ifrån solen, stora solpaneler. Allt hänger ihop, och därför är det bra om alla är i samma rum och diskuterar!

 

Här är en bild på hur det kan se ut:

Jag är med och diskuterar hur man sparar mätvärdena, vilken sorts dator som behövs ombords, hur stora minnena ska vara och liknande. Superkul!


2 Comments

ajanda · May 29, 2018 at 11:55 am

Vad hade man innan satelliten fanns?

Hannah Petersson · May 31, 2018 at 5:29 am

Hej! Den första satelliten, Sputnik 1, skickades upp i rymden av Sovjetunionen år 1957 och gjorde inte så mycket mer än att mäta temperatur och tryck. Innan det visste man inte mycket alls om vad som fanns utanför vår atmosfär. Sputnik var ett experiment, både genom att se hur man kan kommunicera med något i rymden (vilket gjordes med radiovågor) samt om det faktiskt gick att skicka upp något dit över huvud taget. Innan Sputnik hade man alltså ingenting! Sedan dess har man skickat upp närmare 4000 satelliter som gör allt ifrån att svara på vetenskapliga frågor om rymden och jorden till att sätta upp system som GPS och internet. Bra fråga! / Hannah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *