Om man av naturen är nyfiken passar man som ingenjör.

Hej Karin! Du arbetar idag som Vice President på Volvo Cars inom det som kallas Vehicle Propulsion Engineering (tidigare Powertrain). Varför blev du ingenjör en gång i tiden?
Jag läste naturvetenskap på gymnasiet och tyckte helt enkelt mycket om matte, fysik, kemi och biologi. Det var därmed naturligt för mig att fortsätta med de ämnena efteråt. Som person är jag nyfiken av mig och tack vare pappa som är ingenjör och mamma som är lärare tilläts jag experimentera mycket hemma. För mig var valet av utbildning därmed relativt enkelt.

Vilken av Womengineers personas identifierar du dig mest med?
Flitiga Fia!

Vad är dina minnen från studietiden?
Det finns inget specifikt minne som kommer upp utan när jag tänker tillbaka på Chalmers tänker jag också mycket på Volvo. Jag började på Volvo redan när jag var 19 år i fabriken. Jag förstod redan då hur kul det skulle vara att arbeta här fast då med en utbildning i ryggen. En som skulle tillåta mig att lösa fler problem och arbeta inom fler områden på företaget.

Jag förstod redan då hur kul det skulle vara att arbeta här fast då med en utbildning i ryggen

Vad är ditt bästa tips till en tjej som tvekar om att söka till ingenjör?
Fundera först vad du är intresserad av. Tycker du att matte och kemi är roligt på högstadiet och gymnasiet så kommer du troligtvis tycka det sedan också. Om man av naturen är nyfiken passar man som ingenjör.
Att bli ingenjör öppnar upp så många dörrar. Anledningen till varför jag valde just kemi var eftersom jag gjorde prao på ett laboratorium och tyckte det verkade roligt. Det är också ett bra sätt att ta reda på vad man tycker om. Här på Volvo har vi Tekniksprånget och det tycker jag är väldigt bra.

Finns det någon förebild som du hämtar inspiration ifrån?
Nej ingen specifik. Jag plockar inspiration av olika personligheter. Om det är något som imponerar på mig så är det människor som är hövliga och respektfulla i stressade situationer. Jag brukar själv tänka på att försöka behålla lugnet och det är inte sällan som jag säger ”ursäkta men nu är det för mycket du får lov att återkomma”. Det tycker jag är bättre än att låtsas att man lyssnar fast man inte tar in något alls.

Var hämtar du energi?
Jag får energi av att lösa problem. Saker som inte fungerar måste lagas helt enkelt. Mitt jobb handlar mestadels om att jobba tillsammans med andra människor och att lösa problem. När vi lyckas som en grupp får jag energi. Det är det som driver mig framåt.

Jag plockar inspiration av olika personligheter. Om det är något som imponerar på mig så är det människor som är hövliga och respektfulla i stressade situationer

Om du fick träffa dig själv som 15-åring vad skulle du säga då?
”Det där var verkligen inte snyggt det du har på dig”. Nej jag skojar bara. Jag tror att jag skulle försöka förklara att världen inte är så svart eller vit.

Om du fick träffa dig själv som småbarnsförälder vad skulle du säga då?
Oj det var svårt. Jag skulle nog säga att ”det går över, man får sova senare”. Jag jobbade mycket i den åldern och många sa till mig att prioritera familjen. Jag valde att inte alltid lyssna. Såhär i efterhand gick ju det bra ändå. Man behöver inte ha samma balans som alla andra, det kan gå bra ändå.

Avslutningsvis, vilket är ditt bästa YouTubeklipp!
Åh, tittar nästan aldrig på YouTube. Eller jo, jag tittade på en konsert igår där min son spelade. Det var roligt men ska jag vara ärlig tittar jag väldigt lite på TV. Jag brukar prioritera bort det helt enkelt. När jag vill slappna av läser jag gärna romaner. Då kan det gärna vara något jag hittat på pockettoppen.

Tack Karin för din medverkan!

Psst!
Om du vill veta mer om Karins jobb på Volvo Cars rekommenderar vi att du lyssnar på Podcasten Garaget:

http://garaget.libsyn.com/64-karin-thorn-almqvist

[Intervjun skapades den 30 oktober 2017]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *