Till en början vill jag bli en framgångsrik byggprojektledare och uppskattad ledare och visa att vi tjejer också kan och samtidigt klättra i den mansdominerade byggbranschen.

Hej Lina! Du är Womengineers nya näringslivsansvarig. Välkommen! Varför valde du att engagera dig i Womengineer?
Ett stort tack! Jag vill verkligen göra skillnad och tycker det är självklart att vi tjejer också ska ta plats som ingenjörer. Ingenjör var till en början inte ens ett alternativ för mig. Men nu är jag supernöjd och vill inspirera och nå ut till tjejer med hur brett ingenjörsyrket är, att man som ingenjör kan göra stor skillnad i samhället och att inte se det tekniska som ett hinder utan att våga tro på att man klarar allt man vill. Ett plus är att rollen som näringslivsansvarig passar mig perfekt då jag älskar att träffa nya människor och extra kul är det med min nyfikenhet på olika delar av näringslivet!

Samhällsbyggnadsprogrammet passar den som vill vara med och utveckla ett hållbart samhälle, och med den kunskap man får så har man en enorm makt att göra nytta och göra skillnad

Berätta lite om din roll som näringslivsansvarig!
I min roll som näringslivsansvarig så ansvarar jag för Womengineers samarbeten med företag och intresseorganisationer. Just nu har vi en hel del möten både med de vi redan samarbetar med men också andra som vill samarbeta med oss. Jag kommer också att synas i några mässor framöver.

Vad var det som lockade dig till att läsa Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH?
Som jag tidigare nämnde så var civilingenjör först knappt på kartan. Samhällsbyggnad lockade mig för att det var brett och kombinerade olika ämnen. Jag ville också göra en konkret nytta i samhället och var inrutad i tanken att jag måste bli läkare och rädda liv för att kunna göra skillnad, men insåg att även ingenjörer har ett viktigt uppdrag i vårt samhälle. Samhällsbyggnadsprogrammet passar den som vill vara med och utveckla ett hållbart samhälle, och med den kunskap man får så har man en enorm makt att göra nytta och göra skillnad. Bara en aspekt av många är att om inte vi bygger säkert så riskeras människors liv. Att i början på utbildningen få träffa olika företag och höra om deras spännande arbete gjorde mig peppad på att komma ut i arbetslivet och då bestämde jag mig för att hur tufft det än skulle bli så skulle jag kämpa för att målet är värt det.

Nu har du börjat tredje året av fem, och läser inriktningen byggprojektledning, spännande! Berätta lite om detta!
Byggprojektledning är ett perfekt spår för mig inom samhällsbyggnad. De tre första åren är tuffa då de består av en hel del tekniskt men jag ser fram emot mastern som knyter ihop säcken med väldigt intressanta kurser.

Vilket är ditt bästa studentminne hittills?
Trots de jobbiga stunderna uppskattar jag de små sakerna som att hjälpas åt för att förstå, de skratten som uppstår och känslan av att man är bäst i världen när man förstått ett krångligt tal. Men det bästa av allt är att ha fått är en riktigt fin vän för livet!

I somras sommarjobbade du som biträdande arbetsledare på BTH Bygg AB. Hur var det och vad gjorde du då?
Det var jättekul! Jag fick vara med och stötta arbetsledaren i en uppstart av ett spännande byggprojekt mitt inne i stan men också besöka andra projekt och också få en inblick i arbetet på kontoret. Dessutom fick jag chansen att gå en kurs i hur man kalkylerar i 3D. Jag fick en bra insikt i de olika delarna av byggbranschen och det bästa av allt var de fina och inspirerande människorna jag fick möta som besitter väldigt mycket kunskap och erfarenhet.

Jag fick en bra insikt i de olika delarna av byggbranschen och det bästa av allt var de fina och inspirerande människorna jag fick möta som besitter väldigt mycket kunskap och erfarenhet

Vad har du för framtidsdrömmar?
Jag har många framtidsdrömmar. Till en början så vill jag bli en framgångsrik byggprojektledare och uppskattad ledare och visa att vi tjejer också kan och samtidigt klättra i den mansdominerade byggbranschen. En annan dröm jag har är att utveckla och effektivisera byggbranschen på något sätt. Entreprenörskap är ännu ett intresse som sitter starkt i mig och att uppfinna eller initiera något revolutionerande vore en riktig stort. Ännu en dröm är att kunna hjälpa någon utsatt eller ett utsatt område med den kunskap och de resurser jag besitter, som att ge någon ett hem.

Finns det någon film, serie, bok, podcast eller liknande som du tycker vi ska ta del av?
Man ska inte underskatta Youtube, det har funnits för mig i svåra och kämpiga stunder. Att titta och lyssna på inspirerande videos som ”You can do it” eller ”When times get tough” har varit otroligt givande. Det är bara att söka på motivation och det kommer finnas massor.

Till sist, finns det någon kvinnlig förebild i ditt liv som du vill lyfta fram?
Jag skulle vilja lyfta fram en kvinna i mitt liv som stärkt mig mycket på senaste tiden. Hon har gått igenom mycket och har ett otroligt lugn och en styrka och generositet som jag ser upp till. Hon har gett mig mod och hjälpt mig att se saker från andra perspektiv.

Tack Lina för din medverkan!

[Intervjun skapades den 17 oktober 2017]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *