Ingenjör – verklighetens superhjälte?

Till kristina
OBS! Bilden är ett montage! [bildredigeringscredd: Emelie Sturk]
Vad ska du bli när du blir stor? Själv tänkte jag bli superhjälte. Alltså inte en sådan som har en cape som gör att man kan flyga, eller den sortens superhjälte som kan skjuta ut spindelnät ur sin hand. Men en sådan som hjälper samhället och dess invånare – allra helst innan befolkningen förstår att de behöver hjälp.För om vi bortser från dessa övernaturliga egenskaper, och istället fokuserar på det som är do-able för en vanlig människa tycker jag att man kan se en del likheter mellan superhjältar och ingenjörer. Tillexempel så hjälper vi människor – ibland innan personen vet att hen behöver hjälp. Superhjältar räddar staden från superskuren (typ Jokern), ingenjören räddar staden från (exempelvis) superviruset genom att utveckla ett superläkemedel som attackerar virusets svaga punkt!

Att lösa problem är en annan likhet. Medan Batman gör allt han kan för att komma på hur han ska rädda Gotham från Bane, klurar vissa av alla fantastiska ingenjörer därute på hur världen ska räddas från (den ännu värre) superskurken Global Uppvärmning.

Och precis som superhjältar har även vi ingenjörer olika egenskaper som skiljer oss ifrån varandra. I seriernas värld är det olika superegenskaper som skiljer dem åt, i verkligheten är det istället olika kunskapsområden såsom bioteknik, nanovetenskap eller kanske elektroteknik.

Ingenjörsyrket är med andra ord rätt så ballt! Man får möjligheten att, på flera olika sätt, bidra till ett (förhoppningsvis) bättre samhälle. Och man får, enligt mig, rätten att titulera sig som en verklig superhjälte och vem vill inte kunna göra det?

4 kommentarer

Kommentera