Bildkälla: SVT

Bildkälla: SVT

Av de som sjukskrivs för stressrelaterade sjukdomar är fyra av fem kvinnor. Serien ” We can´t do it” tar upp problemet att utmattningssyndrom blir allt vanligare, kryper längre ner i åldrarna och drabbar kvinnor allra hårdast.  Serien består av tre avsnitt där en får följa tjejer som bränt ut sig. Tidigare toppresterande tjejer som idag inte klarar något annat än att ligga hemma på soffan och som aldrig kanske kommer komma tillbaka till hur de tidigare kunnat prestera. Det priset är aldrig värt att betala för att prestera och visa sig duktig. Det finns ingen som någonsin kommer tacka en för att en bränner ut sig.

I det tredje avsnittet är ett inslag med forskaren Chrstine Mellner med, hon forskar på gränslöst arbete och hållbart ledarskap. Hon tar upp hur viktigt det är med livsbalans. Det är enligt henne inte effektivt att jobba mer än 40 timmar i veckan, bara dumt. Om en jobbar för mycket och utan paus, försämras ens arbetsprestation, en blir sämre på att hantera stress och mindre kreativa och således sämre på att problemlösa. Effektivitet kommer från en bra balans mellan arbete och vila.

Att prestera får aldrig gå före att må bra – väldigt, väldigt rimligt och självklart – men något jag själv tycker är lätt att glömma bort ibland och som jag påminns om när jag ser serien. Jag vill så himla mycket och tycker så himla mycket är kul. Vill tacka ja till allt, men glömmer bort att när jag säger ja till för mycket blir det tillsist ett nej till mitt eget välmående. Det som jag från början tackat ja till för att skulle vara roligt blir istället en lång lista med saker jag ska ta mig igenom. Serien ger en så bra påminnelse om detta. Med andra ord: se den!


1 Comment

Kristina Sturk · October 9, 2017 at 6:42 pm

Alltså TACK för att du lyfter denna viktiga fråga! Kram!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *