Hejsan, hejsan! Hur är läget?

 

Min status just nu skulle jag definiera som mosig. Min skoldag började 08.15 med en föreläsning, och sedan har det varit laboration för hela slanten fram till nu. Det var ganska skönt att komma ut och få sig en nypa frisk luft efter att ha varit inomhus hela dagen kan jag säga.

 

På tal om att laborera så är den gyllene veckan här; veckan då Nobelpristagarna utannonseras! Det är en av årets absoluta höjdpunkter om du frågar mig, och jag försöker i den mån det är möjligt att följa evenemanget live. Idag var det pristagarna inom Fysiologi eller Medicin som utsågs och det var några herrar vid namn Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young som kammade hem det i år för sina upptäckter av de molekylära mekanismer som kontrollerar organismers dygnsrytm.

Jag tycker att det är roligt att det delas ut till vetenskapsmän som forskat på ett sådant välkänt fenomen, som allmänheten dessutom känner till och påverkas av varje dag. Förhoppningsvis bidrar det till att fler får upp ögonen för hur fantastiskt komplexa även de mest “vardagliga” biologiska mekanismer är hos allt levande.

 

… Men jag är även lite besviken då det inte var någon kvinna med och delade på priset. Statistiken över Nobelpristagare skvallrar om att jämställdhet inte riktigt varit en fråga som prioriterats genom historien. Det gör mig genuint ledsen, och nästan lite irriterad, att förändringen fortfarande verkar ske så extremt långsamt. Än försvaras detta faktum med argument så som att även om det är många aktiva kvinnliga forskare idag så var det annorlunda för 30 år sedan då de flesta av pristagarna som nu belönas bedrev sin forskning… *paus för en djup suck*

 

Det duger helt enkelt inte. Jag tycker att det är hög tid att vi belyser problemet med att Nobelpristagarna inte är en speciellt brokig skara individer, utan att det faktiskt saknas mångfald när det gäller både etnisk härkomst och genus.

Jag menar inte att  priset ska tilldelas kvinnor bara för att de är kvinnor. Men att Nobelkommittén verkar hysa en förkärlek för män, och att kön får vara en sådan viktig faktor när det är yrkesmässiga prestationer som ska bedömas anser jag att det är dags att göra någonting åt det.

 

Syftet med att lyfta fram kvinnliga forskare är inte att snygga till statistiken – Syftet är att flickor och pojkar som nu växer upp och tar sina första stapplande steg på sina akademiska resor ska se att det inte bara är gamla farbröder som kan komma med idéer värdefulla nog att belönas med Nobelpris, utan att oavsett kön, färg och form kan man med hjärna och hjärta göra världen lite bättre.

 

Nedan finner ni lite statistik från Nobelprisets hemsida. Nu håller jag tummarna för en mer mångfacetterad grupp pristagare år 2017. Och för er som är lika nördiga inom ämnet som jag kan ni följa utdelningarna på denna hemsida: NOBELPRISET

 

Och med det önskar jag er en fortsatt fin måndagskväll, hej på er!

Skärmavbild 2017-10-02 kl. 15.50.05 women-nobel-laureates-2016


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *