Nu är tiden i Irland över, 11 veckor har gått så himla fort! När jag får mer tid ska jag berätta om allt jag har gjort. Direkt efter Irland flög jag till Luleå för att gå på bröllop, och sen direkt hit där jag är nu: Nederländerna. Här ska jag bo i 5 månader eftersom jag har fått praktikplats på European Space Agency! Första dagen var i fredags, såhär taggad var jag:

21291699_10155585930232432_1087309257_n

Och jag höll nästan på att gråta av lycka när jag fick min egna ESA-bricka. Ett liknande ögonblick skedde när jag loggade in på min alldeles egna ESA-mejl.

bricka

För er som inte har så stor koll på ESA (vilket jag kan tänka mig är de flesta, jag hade inte heller det för ett par år sedan) kommer här några snabba fakta:

  • European Space Agency (ESA) har 22 medlemsstater, där Sverige är en av dem. ESA är i runda slängar näst störst (efter NASA) i världen.
  • ESA har kontor bland annat i Paris (högkvarter), Tyskland (astronautcenter samt satellitstyrning), Spanien (astronomi), Italien (Earth observations, typ satelliter som hjälper oss här på jorden) och Nederländerna (utveckling av rymdteknik). Kontoret här i Nederländerna, ESTEC som det heter, är det största centret ESA har med ungefär 3000 personer som jobbar här dagligen.
  • ESA är en av huvudaktörerna i Internationella Rymdstationen, där astronauterna som är i rymden befinner sig. Utöver det är Rosetta är en satellit byggd av ESA som hälsade på en komet för några år sedan, Galileo som gör att Europa kan använda sig av GPS, och ExoMars som ska leta efter liv på Mars.

Jag ska praktisera på elektriska avdelningen och hålla på med mikrokontrollers, det är små minidatorer som kan styra sensorer och andra saker. Berättar mer när jag vet mer! :)

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *