För en dryg vecka sedan kom de första antagningsbeskeden för höstterminen 2017 ut på Antagning.se. Förhoppningsvis har många av er som läser detta fått beskedet att ni har kommit in på er drömingenjörsutbildning på något av de olika lärosäten i Sverige som erbjuder en teknisk utbildning. Ett stort grattis till er! Jag hoppas att de flesta av er som fått detta besked är övertygade om att the engineer way is the way to go. Samtidigt är jag övertygad om att några av er inte är helt säkra på att ingenjör är helt rätt och detta inlägg är till er!

Vi på Womengineer är väldigt bra på att förmedla våra åsikter kring varför vi tycker att ingenjörsyrket är ett fantastiskt bra karriärval. Jag må vara lite partisk, men jag tycker faktiskt att vi har bra argument i frågan. Jag själv har bidragit med lite tankar om detta här. I detta inlägg tänkte jag dock vrida lite på det och presentera tre anledningar till varför du som läser detta inte borde bli ingenjör!

– Du vill ha liten variation på arbetsuppgifter: Om du är en person som gillar att göra ungefär samma saker varje dag (och det är självklart inget fel med det) är kanske inte ingenjörsyrket något för dig. Själv är jag en person som ganska lätt blir rastlös och väldigt gärna vill ha en stor variation i min vardag, vilket faktiskt är en av anledningarna till att jag valde just civilingenjör. Jag är också en person som aldrig vill sluta lära mig nya saker – vilket är något jag förhoppningsvis kommer att få göra under hela mitt yrkesverksamma liv!


Vill du inte få användning för passet kanske du ska välja något annat än ingenjör [KÄLLA]

– Du vill aldrig flytta utomlands: Om du helst vill ha ett yrke som gör att du kommer att jobba i Sverige under hela ditt yrkesverksamma liv (och på så sätt är garanterad regn och rusk cirka 7 månader/år for the rest of your life) kanske du borde satsa på något annat än ingenjör. Om du å andra sidan vill ha möjligheten att jobba utomlands under några år – eller kanske till och med flytta utomlands permanent – är ingenjörsyrket definitivt något som kan möjliggöra detta. Tillskillnad från andra yrken, som till exempel läkare, är du “behörig” att jobba i princip varsomhelst (tillskillnad från läkare som “bara” får en svensk läkarlegitimation om de studerat vid ett svenskt universitet). Svenska ingenjörer är dessutom väldigt eftertraktade utomlands (Något ni kan läsa mer om här och här – även om artiklarna har några år på nacken är jag rätt säker på att det fortfarande stämmer).

Även om han är ganska söt vore det ju tråkigt att bli ersatt av honom…[KÄLL

– Du vill ha en osäker yrkesframtid: I olika medier kan man allt oftare läsa om yrken där det är stor risk att bli ersatt av en robot inom de närmsta 20 åren (ex. här) – och eftersom att vi som pluggar idag kommer att jobba i minst 40 år kan det vara vettigt att ha detta i åtanke när man väljer utbildning. Dessutom är jag själv inte jättesugen på att bli kallad till min chef för att få höra att jag blir uppsagd till fördel för R2D2. Men det är inte bara en säker framtidsutveckling som kan vara bra att ha i åtanke – även hur lätt det är att komma in på arbetsmarknaden efter examen kan vara en avgörande faktor. Och tur är det väl då att SCB och Arbetsförmedlingen bedömer att det är en liten konkurrens om ingenjörsyrken inom de närmsta åren! Detta är bara två exempel på hur en ingenjörsexamen kan säkra ens yrkesliv! Men om du känner att du hellre vill live on the edge kanske det är lika bra att välja någonting annat!

Detta var alltså mina tre anledningar (där vissa delar av motiveringarna kanske borde tas med en nypa salt) till varför man inte ska välja en ingenjörsutbildning. Men om du, som fortfarande tvekar på att hoppa på en ingenjörsutbildning, känner att dessa tre punkter absolut inte stämmer överens på dig kanske det ändå är rätt utbildning för dig.

Och till er som bestämt er för att en karriär som ingenjör är rätt väg att gå – grattis! Framför er har ni de roligaste, tuffaste och mest lärorika tre eller fem åren av era liv! Här och här hittar ni lite “inför högskolan”-tips och sist, men absolut inte minst; glöm för sjutton inte bort att söka CSN för hela läsåret!


2 Comments

Civilingenjör sedan knappt 2 år tillbaka · June 26, 2018 at 1:03 pm

En lite mer nyanserad anledning att välja ett annat yrke: du vill arbeta med människor. Visst, det finns kollegor, kunder etc. när du är ingenjör också, men ditt huvudsakliga arbete är i många fall vänt mot en datorskärm. Bra att tänka på!

Tre år med Womengineer! - Womengineer · January 14, 2018 at 6:36 pm

[…] …motivera varför man inte ska bli ingenjör! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *