Hejsan hoppsan!

Ännu en intensiv vecka i Irland har förflutit! Det är en av mina största sorger just nu att jag inte kan skriva mer om vad vi gör är för att jag haelt enkelt inte har tid. Jag vet, jag har det ganska bra om det är mitt största problem. Tråkigt ändå! Jag har det väldigt bra iallafall, allt flyter på som det ska (nästan) och det viktigaste: det är väldigt roligt. Jag skrev förra veckan att föreläsningen med dr Jeff Hoffman (astronauten) skulle streamas, om ni inte såg det såg det ut såhär:

 

IMG_4152

Jag hörde samma föreläsning redan förra året, men det är verkligen något extra när han berättar om hur han och 4 andra astronauter fixade Hubbleteleskopet. Hubble har tagit tex de här bilderna:

2014-pillars-of-creation-cropped-696x954

Den här bilden heter Pillars of creation, och visar en nebulosa. En nebulosa kallas ibland för stjärnors vagga, för det är där de föds! Det är massa stoft osv som pga gravitation faller samman, tills massan och trycket är så högt att det blir fusion. De är sjuuukt stora, “fingrarna” är typ 4 ljusår långa!

heic0406b

Bilden ovan är förmodligen Hubbles mest kända bild, den kallas för Hubble Deep Field. Den var egentligen ett experiment för att se hur noggrann Hubble faktiskt var (och för att chefen hade 10 dagar till sitt förfogande att göra vad han vill med teleskopet). Hans idé var att rikta det ut mot den allra mörkaste delen av universum, där man trodde att man inte skulle kunna se någonting, och hålla det där i 10 hela dagar. Det är en sjujävla exponeringstid. Resultatet kan ses i bilden ovan! Tusentals galaxer, många mycket större än vår galax Vintergatan, där man trodde att det inte fanns något alls. Det är verkligen en av mina favoritbilder någonsin för den säger så mycket om hur stort universum är.

Tillbaka till Jeff!

Som jag nämnt ligger Hubbleteleskopet i omloppsbana runt jorden, och när man först skickade upp det hade man problem! Det visade sig att fokuspunkten låg typ 0.000001 m fel, och det gjorde att alla bilder var suddiga. NASA var inte superglada om man säger så. Så det man gjorde var att skicka upp astronauter i rymden för att fixa det! Det tog dem 5 dagar och helt sjuka precisa grejer att göra (i tyngdlöshet). Inte det lättaste. Jeff var en av dem! Ni kan se resultatet nedan, för och efterbilder!Hubble_Images_of_M100_Before_and_After_Mirror_Repair_-_GPN-2002-000064

Jeff satt och jobbade i vårt kontor för någon dag sen, det är en sjuk känsla. Liksom, här sitter jag och jobbar på min dator. Där sitter han och jobbar på sin dator. Han har hjälp mänskligheten att förstå mer om universum. Jag sprang nästan in ien ren en gång. Kontrasterna. För 5 månader sen klarade jag min tenta i Rymdinstrument, där vi lärde oss massor om Hubble. Sjuk känsla.

Iallafall! För några dagar sen hade vi “Intercultural Night”, där vi förberedde olika sketcher och grejer som vi visade för deltagarna! Tanken är att de ska få göra “Culture Night’s” under programmets gång, och det här var liksom vi i personalens tur att visa hur man gör!

IMG_4524

IMG_4593

Här ovan ses tex första sydkoreanen i rymden, So-yeon, när hon sjunger en sydkoreansk sång! Vi hade också nigeriansk dans och australiensisk slang.

Kul!


1 Comment

VI KVINNOR ÄR GRYMMA - Womengineer · March 9, 2018 at 5:50 am

[…] den gröna ramen hittar vi So-yeon Yi, första Sydkoreanen i rymden, som var med i det här inlägget. Jag vill också hedersomnämna svensk-amerikanska Jessica Meir, som var med i det här […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *