k3

phone2

k7

Ja, varför?

 

Här har jag skrivit ihop en liten text om mina tankar kring utbytesstudier. Jag hoppas att någon som sitter där i valet och kvalet och funderar på att ge sig iväg i framtiden kanske känner sig BOMB-säker efter att ha läst det här inlägget. Enjoy!

 

Majoriteten av oss som vuxit upp under förhållandevis stabila förhållanden sett till ekonomi, politik och samhällssociala aspekter tycker om att resa och upptäcka nya platser. Trots det förundras jag över hur relativt få det är som åker som utbytesstudenter eller liknande under tiden de utbildar sig. Mitt första utbyte genomförde jag som tidigare nämnt under tvåan i gymnasiet, och destinationen var även den gången Brasilien. Jag tror att det allra viktigaste jag tog med mig hem ifrån mitt första utbyte var insikten om att  vi i Sverige får valuta för de pengar vi betalar i skatt. De brasilianska familjer jag bodde hos skattade år ut och år in och visste samtidigt att de i princip inte skulle återse ett enda öre i form av välfärd. Det är lätt att man som svensk blir blind för den lyx man har tillgång till när man inte har upplevt någon annan vardag. Det är faktiskt mitt tyngsta argument för att de som har möjlighet faktiskt bör ta modet till sig och studera utomlands en termin eller två. Det är oerhört berikande på ett personligt plan så väl som ett professionellt sådant. Nedan följer en mer konkret lista över de fördelar jag menar att utbytesstudier medför:

 

  • Du utvecklar din språkförståelse – Oavsett om du väljer att läsa i ett engelsktalande land eller inte så kommer du att utveckla ditt språk. Är det dessutom så att du studerar i ett land där du möter ett tredje språk så innebär det såklart en utmärkt chans att addera det till listan över färdigheter.
  • Du lär dig att arbeta i, och även med, en annan kultur – Du behöver inte åka längre än till Danmark för att inse att arbetssätten kan skilja sig rejält mellan olika länder. Här i Brasilien är det exempelvis inte konstigt att en föreläsning börjar 30 minuter sent.. Genom att lära sig att arbeta effektivt trots den typen av kulturella skillnader är oerhört nyttigt, och någonting man har nytta av både under studietiden såväl som i framtida yrkesroller.
  • Du träffar extremt mycket inspirerande människor! – Okej, det krävs nästan ingen utveckling av den här punkten. Det är helt enkelt fantastiskt roligt att knyta vänskapsband som sedan kan sträcka sig kors och tvärs över hela planeten.
  • Du lär känna dig själv. – Den sista och kanske viktigaste punkten. Att skapa sig en ny vardag på en annan plats får en att reflektera över sina vanor och sitt förhållningssätt. Det blir lite som en “reset” där du får chansen att forma en ny version av dig själv utan att egentligen behöva ta hänsyn till vem du var tidigare, i och med att dina gamla hjulspår inte finns på den nya plats du nu befinner dig. Det är lite läskigt i början, men oerhört nyttigt att uppleva.

 

Jag kan inte säga annat än att jag aldrig i mitt liv har ångrat att jag åkt iväg som utbytesstudent, och jag önskade att fler tog chansen och gav sig iväg. Så avslutningsvis vill jag bara säga:

 

Don’t miss out, åk iväg på ett utbyte om möjligheten finns!

 

P.S: Bilderna är ett litet hopplock ifrån kamerarullen på min telefon. 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *