Hej!

Nu kör vi sista racet här i Kiruna, en inlämning och två tentor kvar, och sen har jag bara exjobbet att göra!

Jag tillbringar väldigt mycket tid i skolan just nu, tenta-p är en speciell del av livet som faktiskt kommer kännas lite konstigt att slippa efter den här. Det är ju min sista. Sjukt!

Visst är det jobbigt att behöva vara i skolan även på helgerna, och visst är det jobbigt när man känner att man borde kunnat mer innan tenta-p började, men hela campus försätts i någon form av undantagstillstånd under den här perioden. Alla går runt i mjukiskläder och ser trötta ut, och det blir som en lite gemytlig gemenskap tycker jag! Man vet att alla andra har det lika kämpigt som en själv, och det blir som en slags kollektiv känsla av beslutsamhet och lite lite ångest. Vackert! ;) På grund av det här är folk lite snällare och hjälpsammare än vanligt, för man vet att när man kan hjälpa någon med något lär man sig det bättre själv också. Sen kan man ta en paus tillsammans och prata om något konstigt i en timme. Det behövs det med. Studenterna lever tenta-p som en enda stor organism, kan man säga. Man gör allt tillsammans.

Sen när tentorna är över har man för det mesta några dagar på sig att göra absolut ingenting, och det är då man kan fira.

Något som verkligen hjälper med att ha tenta-p just i Kiruna är att det är så ljust på nätterna! Enligt min telefon går solen ner kl 00:03 och upp 01.06 nu, vilket innebär att det är dagsljus dygnet runt. De två bilderna till höger nedanför är (som ni kan se) tagna mitt i natten. Om bara någon vecka kommer den vara uppe dygnet runt. Förra året hade jag bara en tenta vid den här tiden, och inte två, vilket innebar att jag hade mer fritid än i år. Då tyckte jag att det var jobbigt att det var så ljust; man blev aldrig trött så att man kunde somna. Nu är jag i skolan så länge att jag slocknar som ett ljus när jag kommer hem! Allt har sina fördelar.

Jag håller mentalt på att säga farväl till studentlivet här uppe. Det känns verkligen tråkigt, jag har ju flera av mina allra bästa vänner här. Studenttiden har varit så himla kul på alla sätt, och jag har glömt hur man gör när man inte är det! Med det sagt ser jag också mycket fram emot sommaren på Irland och hösten på ESA!

pjimage

Inlämningen som jag och min labbpartner Sarah gör är en analys av en satellits värme på olika positioner i sin bana runt jorden! Vi simulerar var man ska sätta de olika elektriska komponenterna i satelliten för att de inte ska bli för varma eller för kalla. Vi håller på med ett program som heter ESA-TAN (men som vi kallar för E-satan) och det används på riktigt av ingenjörerna på European Space Agency för att simulera hur riktiga satelliter klarar värmen! Det är kul att få lära sig det.

Bilden nedanför är från programmet och visar satelliten (mycket mycket större än vad den är i verkligheten) och jorden (mycket mycket mindre än i verkligheten). Som ni ser är det bara en låda – mer avancerade grejer än så här hinner vi inte riktigt med under de två månaderna vi har kursen! Satelliten (härmed refererad till som Hogwarts, det är vad vi döpt den till) är egentligen bara en enda, men vi har valt att visa den på flera olika platser i sin bana för att kunna jämföra temperaturen. När Hogwarts är röd är den varm, när den är blå är den kall. Hogwarts tar emot mest värme från solen, men jorden skickar också ut värme! Dels har jorden ju som bekant en medeltemperatur på typ 20 grader Celsius som den ger ut till den omgivande rymden, som har en temperatur på typ 3 Kelvin, det vill säga -270 grader Celsius. Den reflekterar även solen strålar, som en ganska dålig spegel.

1

Nu ska jag snart åka hem och sova min skönhetssömn. Ha det fint!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *