Många har nog hört att man ska läsa till civilingenjör för att få ett bra, stabilt jobb. Många har också hört öknamnet VD-linjen som Industriell ekonomi, halvt på skämt och halvt på allvar kallas för. Ligger det något i det eller vad gör man annars efter examen som I:are?

Först och främst måste man ta hänsyn till att I-linjen kan se väldigt olika ut beroende på var du pluggar men också på vilken inriktning och kurser du väljer. Vissa väljer att läsa mer tekniska kurser och kan då jobba med till exempel programmering, att ta fram nya produkter eller olika beräkningar. De flesta väljer ändå att gå mer mot ekonomi men även där finns det många olika saker att välja bland. I Linköping där jag pluggar kan man välja bland annat inriktningar inom finans, logistik, marknadsföring eller strategi.

Inriktningen kan påverka var man hamnar direkt efter examen men vad jag har sett är det oftare att ens personliga intresse styr än exakt vilka kurser man läst. Jag går ut i år och jag har flera kompisar som redan är klara. Många av dem har valt att jobba som konsulter, främst inom affärsstategi eller verksamhetsutveckling. Men det finns också en hel del som har gått till stora industriföretag, antingen som traineer eller på mer “vanliga” tjänster så som inköpare, prisanalytiker, eller projektledare. Och ja, det finns en hel del som efter några år blir chefer och VD:ar också! 
I det här inlägget pratar jag mer om vad man faktiskt kan efter att man läst industriell ekonomi. Slutsatsen var lite av allt möjligt med ett speciellt fokus på gränslandet mellan teknik och ekonomi. Och det är nog även slutsatsen även för denna fråga. Du kan jobba med lite allt möjligt men ofta hamnar man i roller där man behöver förstå både teknik, människor och ekonomi vilket gör arbetsuppgifterna både omväxlande och spännande!


2 Comments

Mahdi · April 27, 2018 at 7:54 am

Hej. Jag är en kille med invandrarbakgrund och drömt alltid om att starta eget företag. Därför tänkte jag att gå på en utbildning som ger mig kunskaper och en bra grund att stå på. tänkte att jobba några år efter utbildningen men har hört att det är svårt att hitta jobb inom det här området(Industriell ekonomi). stämmer detta ?

Ars · December 25, 2022 at 4:57 pm

Hej Mahdi,
Det stämmer nog inte. Industriell ekonomi är en civilingenjörsprogram och det finns alltid jobb för en civilingenjör. Industriell ekonomi är den mest sökta civilingenjörsprogrammet i Sverige idag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *