Som vi på Womengineer uppmärksammat tidigare i veckan börjar sista dagen att söka till höstens högskoleutbildningar närma sig. Självklart hoppas jag att många av er som i skrivande stund funderar på att söka en (eller flera) ingenjörsutbildningar redan har bestämt sig för att the engineering life is the way to go. Jag kan dock tänka mig att många av er därute fortfarande är funderar antingen på vad ni ska söka eller på om ingenjör faktiskt är något för er och för att, förhoppningsvis, underlätta lite tänkte jag i detta inlägg dela med mig av tre anledningar till varför alla bör plugga till  ingenjör!

c77293cd99bd21096c38aff841787b96

1. Ett samhälle för alla kan inte byggas och utvecklas av endast män: Eller av endast kvinnor heller för den delen. Men ni förstår vad jag menar. Ingenjörer bidrar både till att bygga och utveckla vårt samhälle. Det är en yrkesgrupp som ligger bakom alltifrån samhällsplanering till utveckling av den senaste teknologin som gör att den senaste iPhonemodellen tål mer vatten än sin föregångare. Men för att vi ska få ett samhälle/en produkt osv. som tilltalar en så stor del som möjligt av vår befolkning behöver en grupp som är så representativ som möjligt jobba med utvecklingen. Det är inte hållbart att statistiken ska se ut som nedan (Källa SCBs yrkesstatistik 2015).

Skärmavbild 2017-03-28 kl. 20.51.35Tabellhuvud från vänster: Samtliga (antal personer), Andel kvinnor (%), Medelålder kvinnor (år), Andel män (%), Medelålder män (%)

2. En ingenjörsutbildning är lika med en trygg framtid: I alla fall om man får tro en tre år gammal artikel från DN Ekonomi. Bland de yrkesområden där det bedöms vara lättast att få jobb på fem till tio års sikt (alltså 2019-2014) omnämns både teknik- och datayrken. Självklart kan statistiken ha förändrats något under de tre år som gått, men oavsett hur utvecklingen ser ut under de kommande åren kommer det alltid att behöva folk som tänker. Vi går mot ett allt mer automatiserat samhälle och jag skulle inte alls bli förvånad om jag i framtiden har robotstyrda maskiner som exempelvis gör olika analyser åt mig och ger mig de resultat jag behöver. Jag skulle dock bli mer förvånad om det inom en snar framtid skulle dyka upp robotar som kan tolka datan åt mig eller robotar som kan förutse människors behov av exempelvis olika läkemedel. Det kommer alltid att finnas problem att lösa!

analysis-2025786_960_720

3. Det är en fantastisk resa: Att min tid på LTH har varit fantastisk rolig är inget jag tänker sticka under stolen med. Självklart har det stundvis varit väldigt tungt och jag har ett flertal gånger (särskilt i början) funderat på om det faktiskt är värt det. Med ett knappt år kvar till jag förhoppningsvis plockar ut min examen kan jag säga att det absolut har varit värt allt slit. Under mina år på LTH har jag inte bara lärt mig teoretiska och praktiska kunskaper genom olika kurser. Min tid som engagerad i Sektionsstyrelsen på K-sektionen har inte bara gett mig vänner för livet, utan även lärdomar om hur man leder en grupp på cirka 13 personer, budgetar och budgetuppföljning och en massa andra saker som jag inte hade kunnat lära mig i de kurser som ingår i mitt program.

Om du fortfarande inte är helt säker på att ingenjörsyrket är något för dig vill jag tipsa om några av de tidigare inlägg jag skrivit om ingenjörsyrket och hur jag har tänkt: #väljingenjör, Vad ska du bli när du blir stor? och En examen…och sen då?

Ibland blir det ju inte heller som man har tänkt sig. Vissa tar sig in på sin utbildning på lite alternativa sätt och ibland byter man program.

Med detta sagt vill jag önska alla er där ute som är mitt uppe i ansökningsperioden ett stort lycka till! Jag hoppas att vi ses på LTH i höst!


2 Comments

Kajsa · April 2, 2017 at 7:22 am

Wow bra skrivet Kristina! Kan inte annat än att hålla med i det du skriver :)

Kristina Sturk · April 2, 2017 at 2:17 pm

Tack bästa Kajsa!! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *