Jag har länge haft svårt för att titulera mig själv som feminist. Inte för att jag tycker att alla människor ska ha samma förutsättningar – oavsett könstillhörighet, etnicitet eller andra faktorer som människor ofta kategoriseras i. Jag tycker inte heller att det är okej att ord som kvinna, tjej, kvinnligt, ja ni fattar, ska användas för att direkt eller indirekt kritisera någon (ex. “du är smart för att vara tjej” och “du kastar som en tjej”).  Anledningen är främst att jag har tyckt att ordet är exkluderande mot andra grupper som behandlas annorlunda i vårt samhälle – exempelvis på grund av etnicitet.

IMG_7028

Idag är det den åttonde mars – den internationella kvinnodagen. En dag som vissa väljer att hylla kvinnor i ens närhet som betyder mycket, medan andra lägger lite extra krut på att uppmärksamma de problem som fortfarande finns i vårt samhälle. Själv tänkte jag uppmärksamma denna dag genom att sprida lite girlpower-pepp här i bloggen:

1. Förra året var jag väldigt frustrerad på Expressens “Årets kvinnor 2016”-lista eftersom att den inte innehöll en enda tech-kvinna. I år verkar det som om att de har gjort sin läxa – årets lista innehåller så mycket som fyra ladies inom teknik: Kajsa Lundborg, techentreprenör (Plats 84), Sandra Hindskog och Hanna Pettersson, grundare av “Tjejer kodar” (plats 75) och Elina Berglund Scherwitzl, grundare till Natural Cycles (plats 7).

2. Det här inslaget från dagens Nyhetsmorgon där de pratar om kvinnor som, genom sin vetenskap, har förändrat världen. Många av kvinnorna har ofta jobbat i skymundan av män och inte alltid fått credd för sitt arbete. Det här klippet är verkligen ett klockrent exempel på att tjejer är bäst!

3. Clara Henry och Alcazars mellanakt (som av någon anledning inte går att bädda in i inlägget) från en av årets deltävlingar i Melodifestivalen. Behöver jag säga mer?

Clara_mello-700x466

Idag titulerar jag mig med stolthet som feminist och det kommer jag att göra till den dagen man bestämmer att den internationella kvinnodagen inte längre behövs!


1 Comment

ttstilse · March 9, 2017 at 3:39 am

kvinnodagen lycklig!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *