Efter snart två veckor på exjobbet är vi fortfarande kvar i fasen att formulera syftet med arbetet. Med små små myrsteg tar vi oss framåt och det var under en av dessa diskussioner som tanken kom upp: Vad kan jag egentligen? Vad är det jag han utvecklat för kunskaper efter snart fem år på en civilingenjörsutbildning i Industriell Ekonomi?

Jag är ingen expert på matte men jag kan i alla fall hantera en trippelintegral och en fouriertransform. Jag är långt ifrån en stjärna på mekanik men jag kan i alla fall frilägga och förstå ett enklare resonemang om krafter. Trots att jag läst en mängd kurser inom min tekniska inriktning reglerteknik tvivlar jag på att jag faktiskt skulle kunna ta fram en regulator som fungerar i praktiken. Jag kan lite om allt men inget rejält på djupet.

Det jag däremot kan är att förstå kopplingen mellan teknik, människa och marknad. Vi har blivit drillade i olika business-kurser så som marknadsföring, projektledning och affärsstrategier. Jag förstår kopplingen mellan omvärld, strategier på olika nivåer i en organisation och hur man ska göra för att få människor i organisationen att faktiskt genomföra strategin. Eller i alla fall i teorin, exjobbet får utvisa om det fungerar i verkligheten!

Jag har under perioder av min utbildning på allvar tvivlat över vilken specifik kompetens jag som I:are kommer att ha när jag är färdig men ju längre jag pluggat och ju mer jag gjort arbeten med studenter från andra program inser jag att vi alla har våra specifika kunskaper och roller att fylla. Rätt häftigt att se vad vi faktiskt kan uppnå tillsammans och I:are behövs precis som alla andra!


1 Comment

Vad kan man göra efter att ha läst Industriell ekonomi? – Womengineer · April 10, 2017 at 3:48 pm

[…] Och ja, det finns en hel del som efter några år blir chefer och VD:ar också!  I det här inlägget pratar jag mer om vad man faktiskt kan efter att man läst industriell ekonomi. Slutsatsen var […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *