lifehacking



Jag brukar kalla det life hack när jag hittar genvägar i vardagen som gynnar mig, sparar tid eller ger mig mer energi. Mitt senaste life hack är att lyssna på ljudböcker. Det låter kanske sjukt, men jag har ändå haft lite ångest för alla de där böckerna folket snackar om, som jag inte läst men verkligen vill läsa. Men att läsa en halvtimme varje kväll (som låter så jäkla enkelt) fungerar verkligen inte för mig, men att lyssna på bussen eller när man diskar funkar bättre!


Boken jag lyssnar på nu heter “Tänka snabbt och långsamt” av Daniel Kahneman och är faktiskt fylld av små life hacks den med. Jag har bara lyssnat en 16% men den har redan gett mig en del bra tips och förklarar t.ex. hur man kan påverka sitt humör utifrån och in. Tvingar du fram ett leende även om du är arg kommer du må bättre och bli gladare, och går du in på toaletten och gör power-poser innan arbetsintervjun är sannolikheten att du känner dig lugnare, självsäkrare och möjligheten att du får jobbet faktiskt högre. När jag är klar med boken kan jag dela med mig mer – men ni kan ju läsa den själva!


Ett annat life hack jag brukar köra med kommer ifrån en liten avdankad studie från Harvard 1979 (länk), där de studerar relationen mellan studenter som inte hade några mål, hade tydliga mål eller skrev upp sina mål – med hur mycket pengar de senare tjänade i livet. Kontentan är att de som hade uppskrivna tydliga mål generellt tjänade galet mycket mer pengar än de som inte hade sina mål uppskrivna, eller inte hade några mål alls. Så genvägen här för mig är att regelbundet skriva upp mål jag har, gå igenom gamla mål, uppdatera och fundera mycket på vad jag vill. (Så kan jag bli rik sen).


En annan liten (kanske oprofessionell och icke statistisk signifikant, men intressant ändå) studie jag tror kan användas till ett life hack kommer ifrån en pod jag lyssnar mycket på, som heter Invisibilia (OBS världens bästa alla måste lyssna på alla avsnitt) (länk). Detta lilla experiment kommer från avsnittet som heter “The secret emotional life of clothes” där de gör ett form av test med olika grupper av personer. Till 1/3 av gruppen ger de en vit rock och säger att det är en läkarrock, till en annan grupp ger de samma vita rock och säger att det är en målarrock. Vad tror ni resultatet visar? Att de som har läkarrocken får fler rätt, gör det snabbare och får bättre resultat på de logiska delarna än de andra grupperna. Den grupp som har målarrocken klara sig bättre på kreativa frågor. Så, kontentan här är att (kläder eller kanske mer rätt) ens föreställningar om sig själv är något som påverkar ens faktiska resultat. Det kanske låter självklart för många, men fatta hur vi faktiskt kan använda detta till vår nytta?

Life hacking behöver inte vara så krångligt heller. Det kan också vara att borsta tänderna i reklampausen, använda omvända deadlines (tex jag får inte tänka på uppsatsen försen på söndag så slipper jag stressa om den) eller att säga att man inte kan något fast man kan, och egentligen bara inte vill.

Nu blir det en lussekatt till för att krya febern som alltid slår till såhär när man får lite ledigt.


Hade!


1 Comment

Greta · December 21, 2016 at 12:24 am

Gryyyyymt inlägg!!!! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *