Mansplaining – när en man förklarar något för kvinnor i sin närhet, ofta nedlåtande, utan att egentligen veta mer än de gör om ämnet. Ordet har varit särskilt omtalat de senaste veckorna i och med Unionens Mansplaning-akut förra veckan. Initiativet syftade till att hjälpa personer som blivit utsatta för denna typ av beteende på sin arbetsplats för ett mer jämställt arbetsliv.

488d1073a57db4bb5b7b6e131024ad65

Jag tänker inte argumentera för huruvida mansplaining existerar eller inte. Forskning visar dock att män pratar betydligt mer än kvinnor, både i klassrum och på arbetsplatser samt att män avbryter kvinnor oftare än vad kvinnor avbryter män. Oavsett vad vi väljer att definiera detta som, är det otroligt tråkigt vad dessa rapporter visar och att det anses finnas ett behov för en mansplaning-akut i Sverige år 2016.

Womengineer drivs av målet att det 2030 ska utexamineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Förutom att vi tror att jämställda arbetsplatser ska leda till en ökad välfärd i Sverige, hoppas jag också att det kan leda till arbetsplatser utan mansplaining. Andra alternativ för att få ett stopp på mansplaining redan idag är säga till personen att sluta avbryta dig, påpeka att den just upprepade det du sa eller be den sluta förklara saker för dig som du redan vet. Ett annat alternativ är att de som mansplainar följer detta enkla chart:

43ae293c47500110fb02c8d26491070d


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *