Innan ni läser inlägget – keep in mind att jag är någorlunda partisk! Självklart finns det fördelar med att välja det mer naturvetenskapliga spåret, men det här är en blogg med syftet att inspirera att välja ingenjörsutbildningar! 

För en dryg vecka sedan kom inte bara snön till Lund utan jag representerade också Womengineer, tillsammans med Sofia, på Lunds Universitets Inspirationsdagar för gymnasieelever. På mässan fick jag frågor om allt mellan himmel och jord (nästan i alla fall), men den frågan som var absolut vanligast var “Vad är skillnaden mellan att välja naturvetenskapligt program och civilingenjör?”

För oss som är intresserade av kemi och biologi tror jag att detta är en relativt vanlig fråga då det de flesta har stött på i gymnasiet kanske påminner mer om att läsa vid en naturvetenskaplig fakultet. När jag gick i gymnasiet funderade jag själv väldigt mycket på huruvida jag skulle söka ett kandidatprogram i kemi/biologi eller om jag skulle söka civilingenjör. Hur det blev för mig vet ni ju redan och jag har inte ångrat det för en sekund!

Men varför ska man välja ingenjör? Anledningarna är många och jag tänker inte tråka ut er med en lång lista, utan dela med mig av de främsta anledningarna jag nämnde för gymnasieeleverna:

Företagen vet vad de får: Om jag har förstått det rätt är valfriheten bland kurser ganska stor för de som exempelvis ett kandidatprogram i kemi. Detta gör att två personer som har börjat samma program kan ha heeeelt olika kurser som ingår i examen. För oss som pluggar till ingenjör har vi en hel del obligatoriska kurser – framförallt i grundblocket. För framtida arbetsgivare blir det därför mycket lättare att veta vad den framtida anställda har för kunskaper! På bioteknik har vi läst allt ifrån biokemi till industriell ekonomi och statistik vilket dessutom gör att den kompetens vi kommer att ha vid examen är otroligt bred! Sammanfattningsvis skulle jag säga att en civilingenjörsutbildning gör att man får en väldigt bred grundkompetens – något jag tror är betryggande för framtida arbetsgivare.

– Enorma valmöjligheter: I och med att vi ingenjörer läser kurser inom så otroligt många områden får vi, i alla fall på LTH, en dubbelexamen. Dels får vi en ingenjörsexamen som säger att vi har den kompetens som förväntas av en ingenjör, dels får vi en “Master of science in xx” (xx=program, för mig blir det biotechnology). Detta gör att man kan välja att antingen gå ut i industrin efter sin examen eller doktorera och få möjligheten att nörda ner sig ännu mer inom ett område. Jag är en människa som alltid har haft svårt för att bestämma mig och jag tycker att det är en enorm trygghet att veta att jag kan göra i princip vad jag vill (relaterat till min utbildning förstås) efter min examen. Just nu lutar det åt att doktorera!

– Studentlivet: Denna punkt är kanske lite mer specifik för Lund. Många väljer att plugga i Lund på grund av stadens rykte om ett fantastiskt studentliv. Livet på LTH är så mycket mer än vad jag förväntade mig när jag började för över tre år sedan. Det börjar med en Nollning som är helt fantastisk och även om många tror det så tar det inte slut där.  Vår kår, TLTH, erbjuder oändligt många möjligheter att engagera sig i allt från näringsliv till spex. Man hamnar verkligen i en liten bubbla uppe på LTH:s campus och den är verkligen unik!

Det här klippet från förra årets Nollning representerar väldigt väl varför LTH är så fantastisk!


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *