[one_half]

När jag började på universitetet kom många med tips på hur man ska göra studierna så bra som möjligt. Studera minst 40 h/veckan, träna och sova ordentligt, ha en massa kul och att engagera sig i någonting. För mig lät det som en stor lista med krav och alldeles för mycket att orka med utöver de redan krävande timmarna i skolan. Som prestationsmänniska så prioriterade jag inte alltid det roliga, och jag kommer ihåg hur jag tänkte “Jaha, (suck), ska man hinna ha kul också?!”. Att jag resonerade så är nu i efterhand något som får mig att just skratta!

När man dessutom är ny på universitetet är det lätt att tro att alla alltid har så himla roligt och alla engagerar sig så mycket i allt möjligt (inte sant).  Så de första åren var jag lite orolig för att jag inte var med i till exempel någon studentförening, för jämnt fick man höra “arbetsgivare väljer dem som engagerat sig utanför studierna” (vilket säkert kan vara troligt). Att jag jobbade som instruktör, och på så vis kunde slå två flugor i en smäll (engagemang i jobbet + träning), kunde jag inte se, för jag var blind på vad jag “borde” göra.

Men med universitetsåren har jag kunnat se vad som egentligen är viktigt för mig och på så vis vad jag tycker är värt att engagera sig i. Ett engagemang kan vara ett stort projekt som tar mycket tid eller hjälpa någon med läxorna. Dessutom så behöver man ju inte göra allt det här som att träna 5 ggr i veckan, engagera sig och hitta på roliga saker jämt, samtidigt. Allt har sin tid. Ena året blir det kanske mindre träning och mer engagemang, eller mindre sömn och mer skojj :)

För mig just nu blir det inte så mycket av det roliga eller träningen, eftersom kurserna i skolan och mitt engagemang i Womengineer och Pepp tar upp väldigt mycket kvälls- och helgtid. Man får helt enkelt prioritera olika för varje år/termin/läsperiod. Det kan även vara så, som det också är för mig nu, att engagemanget tar upp så mycket tid att jag inte riktigt hänger med 100% i studierna. Då får det också bli en prioritering, att lära sig något annat utöver studierna just nu och ta ikapp kurserna senare.

Så med det sagt vill jag poängtera att ett engagemang:

  1. Ska vara något du känner en personlig passion för eller ger dig utveckling inom intressanta områden.
  2. Inte är något du tvingar dig till för att “alla andra gör det” eller att “det ska se bra ut på CV:et”.
  3. Ska bli något du känner att du har tid att prioritera eller undersöka om något annat kan få mindre fokus en stund.
  4. Kan se olika ut och kräva olika mycket. Något blir som ett extra jobb och ett annat mer socialt och roligt. Välj det som passar dig.[/one_half]img_7607

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *