[two_third]

Ny läsperiod igen. Vart försvann den förra? Har jag lärt mig något? Man är ständigt i tankar så man hinner aldrig reflektera över vad man egentligen lärt sig. Nu när jag tänker efter så kan jag helt nya saker, det är det jag älskar med universitetet. Det må hända gå snabbt och man är lost ganska ofta, men man lär sig så mycket. Det är helt fantastiskt när det väl sjunker in! Så var inte rädda för 5 år av studier, eller mer ;)

Det som händer nu är en kurs i avancerad CAD. Lära sig ett datorprogram, förstå ritningar och lära sig bygga upp en produkt på ett logiskt och realistiskt sätt. Förra läsperioden lärde jag mig också ett liknande program, och ju fler datorprogram jag går igenom, även om de är kul, desto mer inser jag att det inte är min prioritet att lära mig dessa program. De underlättar en hel del och man skapar riktigt snygga modeller, men jag är mer intresserad av designteori, användbarhet (User experience (UX) design), ergonomi, psykologin inom teknik osv. Sådan kunskap som består hela livet ut, de kan forskas på och diskuteras, men basen finns där. Datorprogram och teknik ändras, så hur jag bygger upp en 3D modell ser förmodligen inte likadant ut om 20 år. Och andra sidan, lär jag mig inte dom nu, så ligger jag sjukt efter vid den tiden!

British television presenter Rachel Riley shows a virtual-reality headset called Gear VR during an unpacked event of Samsung ahead of the consumer electronic fair IFA in Berlin, Wednesday, Sept. 3, 2014. (AP Photo/Markus Schreiber)

(AP Photo/Markus Schreiber)

Med det sagt, så är jag glad över den andra kursen, användbarhet. Apropå teorier som består, så använder vi kursböcker från 80-talet. Först är man lite skeptiskt, speciellt när man går teknik- och vetenskapsprogram, men hur vi uppfattar det estetiska har ju faktiskt inte förändrats så mycket de senaste 100 åren. De gyllene snittet togs ju redan fram “av de gamla grekerna” (Stackarna, de ska alltid vara så gamla).

Det som gör en extra exalterad är projektet vi ska ha med ett företag! De utvecklar kranarna som tar upp timmerstockar på lastbilar. Är man inte van vid maskiner låter det kanske inte så himla kul, men även de här företagen vill ha in den senaste tekniken för att skapare säkrare och effektivare jobb. Företaget vi jobbar med använder redan VR (Virtual reality) glasögon för att kunna sitta i lastbilshytten och jobba med kranen. Vårt jobb blir att skapa en ny typ av produkt de kan styra kranen med, (som dom inte kan se på grund av glasögonen såklart). Alltså behöver produkten vara sjukt användarvänlig så man direkt förstår hur den fungerar utan att behöva ta av sig brillorna. Coolt va?! Ska bli SÅ spännande! Det här är verkligen något jag vill jobba med i framtiden. Vill ni se hur det ser ut idag, kika in filmen nedan![/two_third]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *