[two_third]

Ingenjörsutbildningen fokuserar ofta på logiska slutsatser. Det handlar om komplext tänkande om teknik utifrån bevisad data.  Även om just denna formel, E = mc² , kanske inte alla gånger är förståeligt så följer logiken mönster som du och jag kan följa. Efter några (flera) lektioner förstår vi Einstein. Tack och lov för det!

Kreativitet då? Det som kallas ologiskt. Ibland hör man att logik och kreativitet är motsatser. Kanske fungerar dom inte tillsammans och kanske är du det ena eller det andra? Höger och vänster hjärnhalva är delade, finns det en anledning? Eller jobbar dom bäst i team?

kjasdn

Sätta färg på känslor i kursen formgivning. Mycket kreativt skapande som skapar ett helhetsmönster.

Kreativiteten behöver inte följa något, det bryter mönster. Det är idéer som kommer från orelaterade områden och kan enas i något aldrig tidigare skådat. Det är mystiskt och oerhört fascinerande. Går inte att lära ut. Har man tur nog tänds en glödlampa ovanför huvudet. Men det finns genvägar. Enligt Wikipedia (bröt precis källregel nr 1) finns störst chans för uppfinningsrikedom om man använder dessa tre funktioner; Kunskap inom området och hur man använder kreativa metoder (som brainstorming), samt motivation.

Konsten att tänka ologiskt. Jag läste även ett intressant inlägg om hur man uppnår kreativitet. Där beskrivs det att det bästa underlaget för nyskapande är att distrahera de logiska processerna i hjärnan. Vi är programmerade att tänka logiskt för att överleva, så hur tusan kan vi lura logiken och låta kreativiteten ta över? Lösningen kan tyckas vara enkel; för att distrahera logiken krävs att den är sysselsatt i “bakgrunden”. Tänk själv, när är du som mest kreativ? När du får fram en fantastisk sång i duschen, eller kommer på alla möjliga affärsidéer när du sitter på bussen. Så tänk kreatvitetet = diska, städa, springa osv. Ett annat tips ni nog väl känner igen, är att vi blir mer fantasirika på kvällen då logiken har blivit för trött för att fungera optimalt.

monster_anomalie-1

Mönster är både kreativa och logiska. Kursen formgivning

Men Einstein kanske inte bara var logisk, utan också kreativ? Hade han bara varit logisk hade han kanske inte kommit fram till dessa viktiga slutsatser vi nu grundar modern fysik på. Precis som Bach och Beethoven som skapade känslomässig musik. Musik som och andra sidan är strukturerad och matematisk, jämfört ett barns första ologiska men inte lika vackra plinkande.

Att få blanda just kreativitet och logik i min utbildning på teknisk design på LTU är bland det mest spännande. Ofta kan kurser som formgivning kännas väldigt flummiga, men och andra sidan tar det fram helt andra sidor hos mig själv. Ingenjörer behöver båda delarna! Vi människor kanske tilltalas av logik? I så fall kanske nyckeln som produktdesigner är att skapa logik i kreativiteten?
albert-einstein-creativity-quote

[/two_third]

 

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *