Jag har pluggar i väldigt många år nu. Det börjar väl närma sig 5 år, eller 6 då jag gick basåret innan jag hoppade på civilingenjörsutbildningen på Luleå tekniska universitet. Nu när jag är inne på sista året känner jag att jag sitter på en hel del inside information. Därför vill jag dela med mig av det jag lärt mig till er som just börjat studera, eller som funderar på att studera nästa år. Så efter fem långa år på skolan kommer här listan på fem saker jag önskar att jag visste innan jag började plugga!

  • Det är ok att faila en tenta! Du är inte sämst bara för att du failade den första mattetentan. Du är heller inte sämst för att du får göra två omtentor innan du klarar den. Det kommer gå bra ändå, du kommer ta dig vidare till år två, tre och hela vägen upp till år fem (om du nu valt att bli civilingenjör).

Vet du inte heller var en tenta är? Lär mer här!

  • Det är ok att hoppa över föreläsningar med en föreläsare man inte tycker om. Vi lär oss på våra egna sätt. Hitta ditt eget sätt att studera och lära dig. I perioder sitter jag hellre hemma och läser kurslitteratur och räknar uppgifter. Det här varierar från kurs till kurs och man får helt enkelt prova sig fram! Med det sagt hade jag nog aldrig hoppat över alla föreläsningar i en kurs. Speciellt inte mot slutet, då brukar det vara en hel del tentasnack.

Läs mer om studieteknik här!

Bilden är lånad härifrån.

Bilden är lånad härifrån.

  • Alla andra är också nya. Alla andra är också oroliga för hur det ska gå på den första tenta, hur man ska lära sig hitta till rätt klassrum och hur sjutton man ska få nya kompisar! Det fina är att man snabbt kommer in i en gemenskap av förvirring, oro och glädje. Var inte rädd för att sträcka ut en hand, be om hjälp eller föreslå att ni ska plugga tillsammans. Snart sitter ni där och svär över svåra fysikformler, dricker oroväckande mängder kaffe/te och skrattar tills tårarna rinner!

Nollningen kan vara ett bra tillfälle att lära känna sina nya klasskamrater. Vet du inte heller vad en nollning är? Läs mer här!

  • Det blir roligare sen! De tre första åren bestod av väldigt mycket matte och fysik. Baskurser vi var tvungna att ta oss igenom för att klara de senare studierna. Sedan får man utnyttja det man lärt sig och faktiskt ta sig an riktiga problem och läsa kurser som verkligen hör till den inriktning man valt. Jag är så glad för att jag bet ihop de där första året, det jag gör nu är värt all slit jag la ner då!

Är det så att du ska eller kanske redan läser på LTH med inriktning mot Bioteknik så skriver Kristina om sitt första år här!

Mia


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *