Det är många som ställer sig frågande till att flytta ifrån sitt hemland, alla nära och kära samt den trygghet som man under många år byggt upp. Många kan inte förstå varför man skulle vilja börja ett nytt liv “när man har det så bra” och är rädda för att hamna i oväntade situationer där man inte vet vad som förväntas av en.


När jag berättat om mina planer är det inte sällan folk har påpekat att “ det kommer vara väldigt annorlunda” och att “jag måste vara beredd på en kulturkrock”. Många har kollat på mig frågande och undrat varför jag vill till Kina, om jag vet vad jag ger mig in på och påpekat att “det är väldigt långt borta”.

Jag kan förstå att man är tveksam till att flytta till ett land man aldrig varit i, att man inte ser fram emot att inte kunna prata språket eller inte förstå vissa beteenden. Men jag tror det är viktigt att försöka. Vi lever i en värld där egenskaper som empati, förståelse och medkänsla blir viktigare och viktigare, och då tror jag att varje liten sak man kan göra för att vidare utveckla dessa egenskaper är värdefull.

Ärligt talat – jag har ingen aning om vad jag ger mig in på eller exakt hur långt det är ifrån Sverige men det är inte poängen här. Jag vet varför jag vill åka och det är det enda som spelar roll. Jag har valt att plugga ett år i Shanghai för att få djupare förståelse för världen, kulturer och människor. Jag vill arbeta mer med människor från andra bakgrunder, utsätta mig för nya situationer och bredda mina erfarenheter. Men den största anledningen är nog ändå för att jag tror det kommer bli asroligt.

Förutom fördelar som ökad EQ tror jag också att upplevelser av dessa slag utverkar en och att man kan bli mer idérik, innovativ och nytänkande. Utöver det får jag ju möjlighet att se massa häftiga verk, smaka en uppsjö av nya rätter och uppleva studier vid ett bra och välkänt universitet i Kina. Ganska najs om jag får säga det själv.

Jag tar mig en till klunk bäcksvart kaffe från min nyinköpta ikea kopp och lutar mig tillbaka i soffan. Utanför fönstret är solen redan uppe och bakom molnen skymtar en klarblå himmel. Istället för att skriva från något mysigt café i Stockholm så sitter jag i min nya lägenhet här i Shanghai, en stad med 24 miljoner människor, och har börjat ett nytt kapitel. Ibland känner jag att allt är annorlunda, men just nu känner jag att det inte så jäkla stor skillnad.


Det största problemet har ju ändå varit att internet är långsamt.




Här är en liten recap på de senaste veckorna i bilder;


img_3551-copy


Jag och min roommate kickan på museum!


14407563_10154425704499336_1101791376_n


Obligatoriska bilden om du besöker shanghai!


img_3534-copy


Koreansk bbq! En av många goda middagar.


img_3610


Köttbullar på Ikea!


// Helena


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *