Följande inlägg är en gästblogg av Linnea Rothin


 

Hur skönt skulle det vara om vi hade löst problemet med att tjejer inte pluggar till ingenjörer eller läser teknik på gymnasiet?

in_one_year

Bild från <tookapic>

Tänk om vi skulle sluta prata om att det saknas förebilder och alla andra utmaningar, och istället göra något åt det. Vi är alla förebilder till någon och det är viktigt att visa att det inte finns en mall för vad som gör en bra förebild. Så min uppmaning till er som jobbar som ingenjörer eller pluggar: var förebilder, berätta för alla som kan tänkas vilja höra om vad ni gör och varför! För problemet ligger inte i att tjejer inte tycker teknik är roligt, utan att samhället har fått för sig att det är en väldigt snäv mall på vilka som “passar” som teknikintresserade.

Det är verkligen inte omöjligt att förändra världen på ett år, inte om vi jobbar tillsammans. Jag tänker dra mitt strå till stacken genom att ha som mål att varje barn i Sverige har lärt sig grunderna i programmering om ett år. I vinter kommer jag att vara Sverige-ansvarig för Hour of Code som är världens största utbildningsevent som går ut på att alla barn får lära sig programmera under en timme. Så jag har börjat jobba mot mitt mål.

När jag började programmera på universitetet tog det ett par veckor för mig att förstå hur loopar fungerade och framförallt när du hade flera i varandra. Jag tyckte att det var svårt. Det absolut coolaste jag vet är vad som händer när man lär en sjuåring samma sak. Genom att driva CoderDojo Norrköping, får jag gång på gång uppleva när det gnistar till i barnet ögon vid insikten att det finns en enorm värld av saker som går att skapa där ute. Sedan tar det mindre än en timme för dem att förstå det som tog mig veckor.  Det som är coolt är att det inte är någon som har hunnit berätta för de yngre tjejerna vad samhället har för bild av en programmerare. Så vi gör inte heller det, utan vi lär dem att programmera istället.

Vad kan du hjälpa till med för att förändra världen?


 

Gästblogg av Linnea Rothin publicerat 2016-08-11 

Vill du också gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org


1 Comment

Att våga ta tag i sina drömmar – Linnea Rothin · August 11, 2016 at 12:01 pm

[…] Första inlägget är redan skrivet, så ni får jättegärna gå in och läsa det. Det handlar om vad jag kommer att hitta på framöver och om hur jag tänkte göra för att förändra världen på ett år. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *