[two_third]Vid nyår hade jag ett utvecklingssamtal med mig själv och kom fram till Mina mål 2016. Personliga mål och löften ska man kanske egentligen försöka återbekräfta så ofta som möjligt, men det var först nu vid halvtid som jag påmindes om dom. Mitt mål om att inte shoppa under hela 2016 har dock alltid funnits till eftersom jag dels stolt ofta berättat om det, och dels hämtat löftet ur mina principer om miljön. Hur har det gått?

  • Titta mindre på TV och läsa mer böcker.

Jag har aldrig riktigt tittat jättemycket på tv och skulle kunna tänka mig att leva utan den. Egentligen kanske “kasta ut min TV” hade varit ett bättre löfte. Om vi nu inte hade varit två. Sen min pojkvän flyttade in har jag (förskräckt) till och med gått med på att ha en TV i sovrummet, vilket jag lovat mig själv att aldrig ha. Vi har även fått ett utmärkt erbjudande om ett stort TV paket, vilket tyvärr genererade i mer tittande. De enda böckerna jag lyckats läsa har varit senaste veckorna under sommaren. Det positiva har och andra sidan varit att jag lyssnat mer på podcasts, vilket gett mig inblick i andra ämnen och på så sätt fått en att fundera i nya banor.
Summering: Löftet har inte gått särskilt bra.

IMG_5979

  • Ge mig själv mer kärlek.

Det här är nog det svåraste målet. Jag försöker ge mig själv positiva komplimanger och försöka se mina goda och sämre sidor på humoristiska och förstående sätt, NÄR jag kommer på det. Hade det här blivit som jag önskat hade jag försökt skapa en rutin: Sitta ned 10 minuter varje dag, kanske i en meditation eller yoga, för att ge mig själv kärlek i hela 10 min. Vem är inte värd det egentligen?
Summering: Löftet har inte gått särskilt bra.

  • Ta bort facebook appen och läsa mer om jämlikhet, miljö och nyheter eller lära mig att bara vara istället.

Som motsats till föregående punkt så hatar jag mig själv varje gång jag sitter och slö-scrollar. Jag kan inte förstå att jag ger mig själv tillåtelse att ta in så mycket information om människor jag inte känner. Människor jag aldrig sett, aldrig träffat. De finns där och tar upp min tid. Det är äckligt. Halvvägs in mot mina löften har jag fortfarande appen (mest för Womengineer syfte) men jag sitter fortfarande och scrollar varje dag. Det jag skulle uppnå istället för att läsa facebook har uteblivit. Jag måste sluta nu. Ge mig styrka.
Summering: Löftet har gått åt helvete.

  • Minska konsumtion genom att försöka hålla mig ifrån att handla nya kläder under hela 2016.

Äntligen kommer vi till en punkt med både positiva och negativa slutsatser. För att ge er en bortförklaring på de negativa resultaten, jag har gått upp i vikt, flera storlekar. Jag har alltså köpt kläder. Fast det kanske också är positivt, hur skulle jag annars se ut? ;) Det andra positiva är att jag skulle vilja påstå att jag köpt mindre än tidigare år. Hurray!
Summering: Godkänt

  • Hitta tillbaka glädjen till träningen.

Misslyckats totalt. Eftersom min kropp har blivit större känner jag mig klumpigare, och med tanke på hur lätt allting var när jag var vältränad är det svårt att inte bli bitter. Jag har inte hittat glädjen och jag har inte tränat speciellt mycket. Försöker att inte pressa mig själv. Det kommer.
Summering: Uselt

  • Pausa mer mellan studierna för att göra roliga aktiviteter.

Eftersom stressen varit riktigt ond mot mig tidigare ville jag hitta ett sätt att göra studierna annorlunda. Det här löftet har inte gått särskilt bra eftersom jag ändå vill studera mellan kl 8-17 och inte vill ta för långa pauser däremellan. En positiv effekt är istället att jag inte tagit studierna på lika stort allvar (vilket orsakat stora stressmoment tidigare) och resultatet är den lugnaste terminen någonsin även om det varit högt tempo. Istället för större aktiviteter har jag varit okej med att ta pauser för exempelvis kaffe eller att bara skojja runt lite, vilket har fått större effekt på mitt lugn och effektivitet. Jackpot!
Summering: Inte som tänkt, men med bra resultat!

[/two_third]


2 Comments

Bea · July 26, 2016 at 11:49 am

Skickar lite kärlek till dig Greta! Och ett tips på en enkel och snabb övning som peppar och får en att lägga fokus på ens bra sidor varje dag, nämligen ett koncept jag kallar “Dagens Guldkorn”. Idag är mitt guldkorn att jag varit ovanligt tålmodig. Vad är ditt? :)

Klarat av ett mål och fått det andra publicerat – Womengineer · September 28, 2016 at 6:28 pm

[…] Greta&Livet september 28, 2016 Greta Kerttu Det här med att sätta upp mål är inte lätt. De ska vara realistiska, man ska försöka påminna sig själv ofta och ha motivation för att förändra sina oflexibla vanor. Ofta får man läsa i målmedvetna artiklar, att det är större chans att lyckas med målen om man berättar det för andra. Jag valde att dela med mig av mina mål 2016 till er, främst för att motivera mig själv men också för att hoppas få inspirera. Det visade sig att det inte bara blev till er läsare här på Womengineer. En reporter på Svenska Dagbladet hittade inlägget och målet om att inte shoppa under 2016 blev till en del i en artikelserie om vanor. Snacka om att sätta press på att lyckas! Och undrar ni hur det har gått kan ni läsa det här. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *