Den här sommaren spenderar jag på Scania där jag gör deras SIP – Scania Internship Production för andra året i rad. Jag har i skrivande stund min femte vecka av sju på växellådsmonteringen där jag får lära mig massor om hur de jobbar med produktion av befintliga produkter och framtagning av nya produkter.

image

Jag har haft andra sommarjobb förut och tjänat lite extra pengar genom att främst jobba på olika sorters  caféverksamhet. Det har varit jättekul och jag har fått nya kompisar, men det har inte direkt känts värdefullt inför framtiden då jag inte jobbat med något kopplat till min utbildning tidigare. Det var därför jag blev så lockad av möjligheten att göra ett internship.

Internship är lite som ett vanligt jobb fast med en handledare som kan hjälpa en med alla frågor och funderingar. Man får helt enkelt testa på sånt man kan jobba med när man är klar med studierna.

Eftersom de flesta är långt ifrån bombsäkra på vad de vill jobba med bara för att de valt ett program så kan internship också hjälpa en att välja bland den uppsjö av inriktningar, masterprogram och valbara kurser, då det ger en insyn som skolan sällan kan ge. Att få jobba ett par veckor låter en lära känna ett företag och samtidigt upptäcka nya saker om sig själv och vad man vill. Kanske trivs man jättebra och vill fortsätta på företaget, och då har man en fot in för sommarjobb, exjobb och första jobb! Om man inte trivs så får man en chans att tänka om och har möjlighet att byta bana i utbildningen.

Imorgon är min sista dag innan semestern, och det ska bli skönt att få sova ut efter alla tidiga morgnar, men jag är säker på att jag snart kommer längta efter de två veckor jag har kvar. Jag tycker nämligen att det känns så häftigt att få bidra på riktigt! All ny kunskap och motivation kommer jag ta med mig för att plocka fram i skolan i höst, och det känns väldigt värdefullt.

image

Scania är större än man först tror, och mitt i allt ligger en vacker sjö som jag promenerar förbi varje dag.


2 Comments

Emil · March 6, 2018 at 10:57 pm

Hej! Hoppas på svar trots gammalt inlägg. Hur är det med lön på dessa internships? Tjänar man något eller är det endast för erfarenhet?

isabella broman · April 4, 2018 at 6:20 pm

Hej Emil! Ledsen för så sent svar! Jag har tjänat pengar på alla mina internships. Det brukar framgå tydligt i annonserna om det inte är betalt. /Isabella.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *