Ingenjör är det ballaste och roligaste man kan plugga.

Hej Jenny! Du är skolkontaktsansvarig i Womengineer, vad innebär det?
Hallå! Det innebär att jag är lednyckeln mellan skolor och Team Womengineer. T.ex. när någon önskar en grym förebild för sina gymnasieelever hör de av sig så får de förhoppningsvis en ingenjör eller två av mig! Nu under vintern har jag även bistått IGEday med lite skolkontakter och annat.

Du har tidigare bloggat för Womengineer med bloggen Livet till framtiden. Varför började du göra det?
Därför att jag tycker att ingenjör är det ballaste och absolut roligaste man kan plugga och vill inte att andra ska missa hur grymt det är! Jag önskar att Womengineer fanns när jag pluggade på gymnasiet och inte visste vad en ingenjör gjorde.

Hur kom det sig att du började plugga EnergiteknikUMU i Umeå?
Umeå är en fantastisk studentstad, samlat campus med massa möjligheter. IKSU, som är nordens största gym, samlar dessutom typ alla studenter för all slags träning. Sen är jag definitivt en norrlandstjej, som faktiskt älskar riktiga vintrar med snö.

Jag önskar att Womengineer fanns när jag pluggade på gymnasiet och inte visst vad en ingenjör gjorde.

Har det alltid varit självklart för dig att bli ingenjör?
Nix. När jag var liten ville jag bli simhopperska, men när jag började få räkna i skolan insåg jag att det var med problemlösning och siffror jag ville fortsätta med. Umeå Universitet hade en helg under min gymnasietid, där tjejer fick komma och hälsa på en helg och pröva på studentlivet på ingenjörsutbildningarna. Det var nog då jag insåg att det var ingenjör jag skulle bli!

Vad är det bästa med din utbildning?
Bredden, att du jobbar med olika projekt och problem i allt från solceller till olika projekteringar. Energi är ju hur häftigt som helst att räkna och fundera på.

Berätta om ditt hittills bästa studentminne!
När jag och en kompis tillsammans med ett gäng arkitektstudenter skickade in en komplett ansökan till Solar Decathlon, som anordnas av U.S Department.

Vi projekterade ett lågenergihus, drivet endast med solenergi med alla möjliga coola och nya idéer. Sjukt mycket tid men ett av de mest lärorika projekt jag varit med i! Våga göra saker under din studietid som du ej får högskolepoäng för, det är då det blir riktigt riktigt roligt!

Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag vill jobba med energieffektivisering. Gärna när vi kommit så långt i världen att det är en match att förändra vår förbrukning och när vi ser energi som något vi lärt oss ta till vara på!

Våga göra saker under din studietid som du ej får högskolepoäng för, det är då det blir riktigt riktigt roligt!

Finns det något man absolut inte får missa under sin studietid?
Som jag sa innan, våga lägga tid på andra engagemang. Gärna utanför ditt program, din comfort zone och andra trygga platser!

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?
Jag älskar MinutePhysics på youtube! De förklarar allt från E=mc2 till huruvida du ska gå eller springa i regnet för att undvika att bli blöt, allt på ett nästan barnvänligt sätt. Try it!

[Intervjun skapades den 20 maj, 2016]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *