Jag antar att vi här uppe i norr börjar uppleva det ni där nere upplevt ett tag. Våren, våren är äntligen här!

sol

Visst har vi kvar en och annan snödriva men temperaturerna håller sig över nollan. Solen skiner långt in på kvällskanten och man blir inte riktigt trött vilket resulterar i att man lägger sig alldeles för sent. Helgerna spenderar utomhus, gärna på cykel, och allt det tekniska får stå åt sidan. Skolan existerar inte. I alla fall inte under mina lediga helger.

Så hur går det med skolan då? Hur är det att plugga på avancerad nivå (år 4-5 på civilingenjörsutbildningen)? Jo tack, det är mycket att göra, det är svårt, det är stressigt och alldeles underbart! Här berättade jag om vilka kurser jag läser just nu och det blev väl som jag tänkte mig. Projekt, projekt och ännu mera projekt, inte en tenta så långt ögat kan nå. Vi har designat kostnadseffektiva värmeväxlarsystem, undersökt hur icke-energieffektiva industrier energieffektiviserar sina produktionsprocesser och gjort en tekno-ekonomisk analys av rökgaserna hos LKAB. Just nu håller vi på med ett kylsystem för SSAB samtidigt som vi tittar på strömmarna till och från ett MEEV system inom pappers- och massaindustrin. Senare blir det ännu mer pappers- och massa då vi ska räkna på något som har att göra med värme för BillerudKornsnäs, mera stålindustri och … något mer. Vi har inte fått alla våra uppgifter ännu. Sammanlagt ska det bli 8 projekt och just nu är det ganska mycket huvudet ovanför vattenytan för min del. Projekt är rätt kul men det kan vara svårt att prioritera tiden ordentligt när man står med flera projekt samtidigt. Att dessutom försöka jonglera med träning, familjetid och allmän fritid kan kännas lätt kaotiskt.

Det är bara några få veckor kvar nu, innan sommarlovet börjar. I sommar ska jag vara ledig. Jag ska vara ledig hela långa sommaren! Då kan man tycka att jag borde kunna samla ihop all energi, motivation och koncentration som krävs för att få klart de här projekten innan lovet men … det har visat sig vara svårare än väntat. Våren är helt enkelt för underbar. Jag behöver en plan för hur jag ska ta mig igenom det här. Jag behöver en överlevnadsplan fram tills sommarlovet! Som vanligt, när det gäller planer för skola, går jag tillbaka till min fina ”plugga under veckodagarna och var ledig under helgerna”plan. Studier utförs förslagsvis på skolan men en till två hemmastudiedagar är ok, så länge jag faktiskt studerar under hemmastudiedagarna. Jag stiger upp på morgonen, oavsett när den första föreläsningen drar igång och är färdigpluggad senast 18, efter det är det inte okej att plugga! Känns det extra tungt att komma igång skriver jag listor på vad som ska göras. En för dagen och en för det som återstår i kurserna. Helgerna är lediga, helt lediga. Svårare än så ska det inte vara. Dessutom är det bara några veckor kvar. Jag klarar det, och det gör du med!

Mia


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *