Hej!
rebeckamåndag

Jag heter Rebecka och är en 23-årig medieteknikstudent från KTH. Just nu befinner jag mig på utbytesstudier i en liten studentstad i Schweiz som heter Lausanne, där jag pluggar data, business och språk på deras tekniska universitet EPFL. Den här veckan kommer jag gästblogga lite om den upplevelsen – om plugg, studentliv, kulturkrockar och förmodligen lite bilder från bergen, Schweiz är ett otroligt vackert land!

bild2

Jag tänkte börja med att berätta om plugget. Här på EPFL pluggar man alla kurser parallellt, vilket för mig innebär att jag växlar mellan sex olika ämnen. Det funkar förvånansvärt bra! Eftersom jag går min master har jag också fått friheten att pussla ihop mitt schema helt själv. Det kan se lite olika ut beroende på vilken utbildning man går förstås, men generellt sätt är det enklast att åka iväg år 3 eller 4 för att det inte ska krångla för mycket med obligatoriska kurser.

Något som är väldigt roligt på EPFL är att det finns många lärare som verkligen engagerar sig i att studenterna är aktiva och förstår. I min favoritkurs driver vi företag två dagar i veckan, där vi i olika delmoment först praktiskt genom rollspel blir utsatta för olika case och sen går igenom teorin kring vad som hänt (lite learning by doing). Tempot är hela tiden högt och i slutet av varje lektion ska alla grupper redovisa något. En gång fick vi instruktioner att hålla en presentation för en investerare som var missnöjd med att vår försäljning gick dåligt. Vi var sjukt inriktade på att sälja in varför hon ska fortsätta investera, men när vi kom till mötet skällde hon ut oss istället. Efteråt fick vi diskutera vad som faktiskt hände, hur man ska hantera människor och hur man ska göra en ordentlig utredning på varför vår försäljning faktiskt går dåligt. Det resulterade i att vi nu modellerar ett IT-system som ska förbättra kommunikationen inom företaget.

 

Det var ett exempel på hur plugget kan se ut här! I veckan kommer jag skriva lite mer om själva studentlivet, för såklart gör vi mer än bara pluggar. Lausanne är en otroligt internationell stad med mycket studenter. Det ligger också i mitten av Europa, vilket gör det lätt att resa runt.

Det var allt för idag, hoppas ni hänger med i veckan!

/Rebecka

(Vill du också gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *