sandviken61

Sen ett år tillbaka är jag aktiv medlem och styrelseledamot i Sandviks Kvinnliga Nätverk- SKN. SKN är nätverket för jämställdhet på Sandvik.

Jag har en hjärtefråga när det kommer till ingenjörsyrket och att vara tjej; hur få andra yngre tjejer att bli intresserade av teknik och av ingenjörsyrket. För mig är jämställdhet en självklar fråga. Enligt min åsikt behövs det dock fler kvinnliga starka förebilder inom teknik för att locka fler tjejer till industrin. Tyvärr finns det ganska få förebilder och det är väldigt synd. Som när jag växte upp hade jag inga förebilder i näringslivet och visste inte ens vad ingenjörer gör. Då kunde jag inte veta att ingenjörsyrket skulle visa sig vara ett perfekt yrke just för mig. Jag önskar att jag hade haft en förebild- en kvinna att se upp till, vetat lite mer om yrket och vad det innebär så att vägen från skolan till idag som ingenjör varit lite lättare. Oftast har jag fått höra att det endast är killar som ska vara teknikintresserade, att män pluggar till ingenjörer och att det är gubbar som är ingenjörer. Men så är det absolut inte och den bilden måste ändras!

sandviken62

Här med några i Sandviks Kvinnliga Nätverks styrelse. Från vänster; Synnöve, Åsa, Pia, Madde, Camilla och jag.

Jag vill att tjejer också ska få den naturliga valmöjligheten till att bli ingenjörer. Därför har jag varit engagerad i Womengineers projekt IGEday (Introduce a Girl to Engineering day) år 2015 där jag var delaktig i projektgruppen som Målgruppsansvarig. IGEday handlar om att erbjuda tjejer mellan 12-19 år runt om i hela Sverige att besöka ett teknikföretag gratis under en dag. Detta för att bredda bilden av vad en ingenjör gör samt visa hur teknik används i olika miljöer och sammanhang. I och med detta initiativ blev jag nominerad till Årets Kvinnliga Förebild 2015 som är ett initiativ av Saab Group- ett sätt att uppmärksamma och lyfta kvinnor ute i industrin. Jag blev en av de fem slutfinalisterna, men vann tyvärr inte. Att ens ha blivit nominerad känns oerhört stort! Under IGEday 2015 på Sandvik var det 15 tjejer som kom på besök till oss. Dagen började med att VDn för Sandvik Materials Technology, Petra Einarsson, pratade om varför jämställdhet och tjejer behövs på Sandvik. Sen fick varje tjej en egen kvinnlig ingenjör att följa med under dagen för att se vad hon jobbar med och bli inspirerad. Det var hur kul som helst!

sandviken63

2015 var jag med i Womengineers projekt IGEday (Introduce a Girl to Engineering day) där jag var Målgruppsansvarig. Projektgruppen bestod då av (från vänster); Sofia, Bea, jag, Elin, Louise och Alathea- världens bästa tjejer! ☺

Sen ett år tillbaka är jag aktiv medlem och styrelseledamot i Sandviks Kvinnliga Nätverk- SKN. SKN är nätverket för jämställdhet på Sandvik och anordnar olika föreläsningar, event och workshops inom temat jämställdhet samt nätverksträffar där man får möjlighet att träffa och lära känna andra Sandvik-kvinnor.

sandviken65

Här är jag med min VD Petra Einarsson, som är VD för Sandvik Materials Technology. Hon är cool ☺

sandviken66

Två av de bästa kvinnorna jag känner på Sandvik. Till vänster, Dina. Dina jobbar som konstruktör på Sandvik Venture, Process Systems. Hon har hjälpt till att rita och bygga conveyorn bakom henne. Till höger; Emma. Emma har jag lärt känna via SKN och hon måste vara den häftigaste kvinnan jag känner, främst för sina åsikter kring jämställdhet. Hon är utbildad systemkonstruktör och gymnasielärare och jobbar idag med kvalitetsförbättringar med Six Sigma som metod samt med processer inom PLM på Sandvik Mining.

/Elina

(Vill du också gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org)


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *