[two_third]

Idag blev jag så stolt över en klasskamrat. Jag vet att hon har haft det riktigt kämpigt med muntliga presentationer och jag har aldrig sett henne presentera tidigare. Idag hade vi en hel eftermiddag med presentationer. Inga grupper, bara själv. Det var först efter att hon hållit sitt tal som jag kom på att jag aldrig sett henne där uppe tidigare. Hon var så lugn och tydlig att jag höll på att missa detta fantastiska mål hon åstadkommit! Det är faktiskt flera klasskompisar, nu när jag tänker efter, som imponerat på mig om jag jämför deras blyga start i början av studierna. Träning ger verkligen färdighet. Det är så kul att se!

Vi alla är nervösa. Och de flesta är nog inte så förtjusta i det heller. Andra har ångest. Jag tillhör gruppen som blir fruktansvärt nervös, svettig, sätter andan i halsen. Jag har svårt att hitta ord och darrar på rösten. Även om jag jobbat som instruktör i några år och stått på scen framför människor flera gånger i veckan, så spelar det ingen roll. Varje gång är en ny gång.

Presentation som blev filmad och betygsatt. Yikes!

På något sätt går det bra ändå. Vi överlever.
Jag lyckas oftast få väldigt bra feedback, så något åstadkommer jag trots stamningar, hjärtklappning och minimalt med luft i strupen. Jag stressar mig igenom presentation och önskar den var över. Som tur ser åskådarna inte kaoset inuti, även fast det känns som så. Jag lyckas på något sätt dölja allt det där kaoset, och jag ska ge er tips på vad som funkar för mig.

Tala högt och bestämt
För mig maskerar det lite av min nervositet och röstdarr. Dessutom kallar man på uppmärksamhet från åhörarna och de kommer bli mer intresserade.

Le och skratta åt dig själv
Ju mer nervös jag är desto mer försöker jag le. Försöker liksom övertala mig själv att vara positiv och att det kommer bli bra. Det ser ut som om du tycker det är kul vilket får lyssnarna mer intresserade. Dessutom snubblande jag på en datorsladd idag och utbrast “jesus!”, det blev ett skönt litet avbrott och klasskamraterna slappnar av lite när dom får skratta också ;)

Rör på dig och gestikulera
En annan sak jag försöker göra för att dölja min stelhet är att gå omkring och använda händerna för att uttrycka mig. Jag förflyttar mig gärna mellan dator och powerpoint, där jag pekar på resultaten,  för att flytta fokus från min nervositet till kroppsspråk och aktivitet. Dessutom känns det som om jag lurar kroppen att den är mer avslappnad.

Låtsas som om det är sjukt spännande
Jag är ganska rädd för att lyssnarna tycker presentationen är tråkig och det är nog rädslan som gör att jag går in i något glatt excited mode. Ibland kan man såklart också som talare tycka att presentation och innehållet är tråkig. Det är svårt att “sälja in” en presentation. Och andra sidan är det jag som tagit fram det här arbetet, lagt ned timmar och förhoppningsvis lite passion. Resultaten förtjänar efter allt slit att visas upp på ett engagerat sätt. Jag studerar ändå något som är intressant, och när jag hittat mitt intresse, gillar jag att visa det och lära ut. När jag tycker det är intressant kommer min passion att visa sig och smitta av sig. Om det nu är skittråkigt i alla fall, repetera redovisningen för dig själv som om det var grymt spännande, och sen kommer du nog börja tro på det lite grann ändå.

Engagera lyssnarna
För att skapa uppmärksamhet och verka få det att vara mer spännande än vad det är, låtsas att du är lärare inom det här området. Ofta har man någon lärare/föreläsare som skapat intressanta lektioner. Vad gjorde dom? Tänker jag tillbaka på bra lärare använder som uttryck som “Titta här”, “Ser ni det här”, “Om ni tittar här/där” osv och refererar till materialet blev det genast mer intressant.

Till sist. Vi alla är rädda och nervösa i olika grader, så glöm inte att uppmuntra och säga hur bra presentationen var! Det känns så befriande att höra det och slippa gå runt hela dagen och oroa sig för vad alla tyckte. Är det ångestladdat så tala med din lärare  och försök vara öppen med klassen om det. Du kommer få mer stöd på det sättet. På LTU vet jag också att det går en minikurs i att tala framför folk. Det kan vara skönt att möta likasinnade och göra övningar tillsammans. Det krävs mycket mod och ett antal misslyckade försök. Jag gör det långt ifrån perfekt, men det kanske inte finns något perfekt heller. Det finns olika personligheter och miljontals sätt att göra det på!

 

[/two_third]


2 Comments

Johanna Öjeling · April 21, 2016 at 8:26 pm

Grymt bra tips Greta! Så bra att du lyfter detta. Känner igen mig till 100% och önskar att jag kunde njuta av att förmedla budskapet istället för att vilja få det överstökat så fort som möjligt :)

Isabelle Wallin · May 4, 2018 at 11:34 am

Hej!

För att slippa vara nervös kan det vara en bra idé att gå en retorikkurs! Kika här för flera olika upplägg:
https://studier.se/retorikkurs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *