Hej igen!

Nu har det gått en hel vecka sedan mitt första gästinlägg här (klicka här för att läsa) på Womengineer och idag tänkte jag berätta mer om vad som händer på min utbildning – Maskinteknik med Teknisk Design!

De första åren består främst av grundläggande kurser inom maskinteknik där det är mycket fokus på bland annat matematik, mekanik och tillverkningsmetoder. De tekniska kurserna varvas med några designkurser, vi övade på att skissa, skapa modeller och ta fram designkoncept. Vi lärde oss också om olika typer av utvecklingsprocesser, alltså hur man tar ett projekt från idé till slutkoncept. Här ser ni mig när jag skissar på koncept till hur man kan skydda sina värdesaker från ficktjuvar – det resulterade i en sjal med plats för mobil och kort!

1_sjal

I fyran och femman är det ytterligare fokus på design, vi har till exempel lärt oss mer om interaktionsdesign och att skapa digitala 3D-modeller i CAD-program. Vi erbjuds dessutom en rad valfria kurser så att man kan fördjupa sig efter intresse. Utbildningen består också av en rad designprojekt där några är på uppdrag av företag medan andra är fiktiva. Jag tänkte att jag ska berätta mer om några av dem.

Jag har precis avslutat en kurs som handlade om konstruktion i termoplaster. Där fick jag och min grupp i uppdrag av ett företag att konstruera om en stol så att den istället för att vara gjord i trä skulle kunna tillverkas i plast. Det var väldigt intressant och lärorikt! I samband med kursen blev vi även inbjudna till Nordens största plastmässa, Plastteknik Nordic, som gick av stapeln igår i Malmö. Där lyssnade vi på inspirerande föreläsningar om bland annat 3D-printing och nya spännande material. Här står min kompis Hanna och klämmer på några superhäftiga plaster!

2_plast

Ett annat industriprojekt vi gjort var i uppdrag av ett företag inom medicin och rehabilitering. De ville ha en lösning på hur tunga sjukhuspatienter enklare kan vändas och förflyttas medan de är sängliggande. I detta projekt var det mycket fokus på ergonomi och att skapa en hållbar arbetssituation för personalen som ofta fick ryggvärk av alla tunga lyft. Här är en bild från när vi testade och utvärderade företagets nuvarande lösning.

3_sjukhus

Förutom en rad grupprojekt så ingår också två större enskilda projekt och jag är mitt uppe i ett av dem just nu. Projektet går över en hel termin och uppgiften är att identifiera ett behov och sedan skapa en innovativ produkt kopplat till det valda problemet. Därefter ska produkten tillverkas och säljas i tio exemplar. Vi är väldigt fria i projektet så det gäller att själv planera upp en designprocess och använda sig av alla de kunskaper som vi fått från tidigare kurser vilket är riktigt roligt och givande! Jag har valt att arbeta med grannsämja och att minska anonymiteten som ofta uppstår i stora lägenhetsbyggnader. Den här bilden är från ett tidigt skede i projektet när jag genererade koncept.

4_grannar

En annan rolig sak som jag hunnit med som ingenjörsstudent var att plugga utomlands. Hösten 2015 tillbringade jag i Singapore där jag gjorde en utbytestermin på National University of Singapore (NUS). Det var helt klart en häftig och lärorik upplevelse och definitivt en av höjdpunkterna under min utbildning!

Ha det bra!

Kramar från Linn

[Vill du också gästblogga för Womengineer? Maila ellen@womengineer.org]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *