Som liten drömde jag om att rädda världen, jag hade bara inte bestämt mig för på vilket sätt.

Grattis Johanna! Du är Womengineers nya projektledare, hur känns det?
Tack! Det känns jättebra och är faktiskt ännu roligare än jag hade kunnat föreställa mig. Det är alltid spännande saker på gång och så inspirerande att jobba tillsammans med alla andra drivna och kreativa tjejer som är engagerade i Womengineer.

Vad innebär det att vara projektledare i Womengineer?
Kort sagt innebär det att se till så att vårt arbete hela tiden drivs framåt mot vårt mål. Mer konkret innebär det att jag coachar medlemmarna i projektgruppen i deras respektive ansvarsområden samt anordnar möten och konferenser. Jag skapar förutsättningar för att idéer kan förverkligas och koordinerar vårt arbete. Därutöver nätverkar jag en del för att knyta kontakter och sprida vår vision. Det senaste var till exempel Women in Tech-konferensen i Stockholm den 8 mars.

Varför valde du att engagera dig i Womengineer?
Jag hittade in till Womengineers hemsida under mitt andra år på utbildningen, då jag fortfarande tvivlade lite på om det verkligen var rätt eftersom alla kurser inte var så enkla och jag heller inte alltid kände att jag passade in. Att läsa texterna av Hannah, Sofie och Jenny som bloggade på den tiden gav mig den inspiration jag behövde för att inse hur coolt det faktiskt är att plugga till ingenjör och vilja fortsätta. När Womengineer sedan sökte nya bloggare kände jag att om jag kunde göra skillnad för någon annan genom att dela med mig av mina tankar och erfarenheter, så ville jag göra det. Om man har chans att vara en förebild gäller det att ta vara på den. Det resulterade i att jag började skriva bloggen Johanna upp i dagen och senare även tog på mig ytterligare ansvar.

Jag hade först inte ens tänkt gå det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet! Som tur var ändrade jag mig i sista stund.

Har det alltid varit självklart för att dig att bli civilingenjör?
Nej, jag hade först inte ens tänkt gå det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet! Som tur var ändrade jag mig i sista stund. Eftersom jag bodde i Göteborgsområdet fick vi under gymnasietiden besöka Chalmers tekniska högskola för att lära oss mer om utbildningarna där. Det var då jag förstod att ingenjör nog skulle passa mig bra. Jag har alltid tyckt om att lösa komplexa problem och att förbättra saker. Som liten drömde jag om att rädda världen, jag hade bara inte bestämt mig för på vilket sätt.

Hur kom det sig att du började plugga Industriell ekonomiLTH i Lund?
Vad gäller utbildningen industriell ekonomi så var det bredden som lockade. Jag ville ha logiken i matematiken och lära mig grundläggande tekniska ämnen, men även få förståelse för affärssidan och hur allt samverkar. Det fina med industriell ekonomi är att man får prova på så mycket de första åren och sedan välja att rikta in sig åt det man tycker är mest intressant. Att det blev just Lund berodde på att jag genom släkt i Skåne hade besökt staden några gånger och helt enkelt fångats av det mysiga och studentikosa.

Vad är det bästa med att plugga till civilingenjör?
Att det finns så många möjligheter! Både vad gäller vilka kurser man kan läsa under utbildningen, vad man kan göra i framtiden och var i världen man kan jobba. Jag är också glad att jag har haft möjlighet att plugga utomlands och att läsa språkkurser inom ramen för min utbildning och vid sidan av, eftersom det är ett stort intresse jag alltid haft.

Det bästa är att det alltid finns någon att prata med i köket de gångerna man vill ha lite socialt umgänge men inte orkar byta om från mjukiskläderna och ta sig utanför ytterdörren.

Berätta om ditt hittills bästa studentminne!
Det får jag nog säga är när jag bodde i korridor; det finns många fina minnen därifrån. Genom att bo i korridor får man lära känna massor med människor från olika kulturer. Det bästa är att det alltid finns någon att prata med i köket de gångerna man vill ha lite socialt umgänge men inte orkar byta om från mjukiskläderna och ta sig utanför ytterdörren. Nu delar jag visserligen lägenhet med en kompis och det är minst lika mysigt, men vi lärde faktiskt känna varandra i korridoren dit vi flyttade in samma dag hösten 2012!

Ska jag nämna ett annat minne var Oktoberfest när jag var på utbyte i München riktigt kul!

Vad drömmer du om att jobba med i framtiden?
Jag har ännu inte bestämt mig till 100%, men jag tycker det är väldigt spännande med strategi, ledarskap och organisation samt försäljning och marknad. På något sätt vill jag jobba med att hjälpa människor och organisationer att nå sin fulla potential. Och den där drömmen om att rädda världen lever väl fortfarande kvar…

Har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Det går inte att säga tillräckligt många gånger, men Sofie Lindblom som är styrelseledamot i Womengineer är grym! Hon gör det ingen annan vågar och träffar alltid mitt i prick. Det ger en energi att utmana befintliga synsätt. Lyssna på hennes TEDx talk och läs hennes texter så förstår ni vad jag menar.

Till sist, har du något youtube-klipp du vill dela med dig av?

[Intervjun skapades den 29 mars, 2016]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *