Det är inte ovanligt att ha en speciell rutin dagen innan en stor händelse. Jag har hört talas om idrottare som rakar benen och målar naglarna dagarna innan en stor tävling och skådespelare som visualiserar sina framträdanden innan de ställer sig på scen. Förberedelser och ritualer. Ett sätt att skapa kontroll.

Att förbereda sig inför tentor är självklart. Vi pluggar. Vi läser, räknar och memorerar. Vi kämpar. Men sen då? Kvällen före tentan lägger jag fram mina kläder. Skärpet, klänningen, strumpbyxorna och underkläderna. Allt i den ordning de ska tas på. Jackan hänger på kroken, skorna står i hallen, halsduken och vantarna ligger på hallbänken. Jag gör en checklista på allt jag behöver ha med mig, den inför imorgon involverar bland annat formelsamling, legitimation, smörgåsar, pennor och sudd. Det jag kan förbereda ställer jag på köksbänken tillsammans med ryggsäcken och checklistan. Jag plockar fram tekoppen och ställer den bredvid vattenkokaren. Jag vet att frukostmaten finns hemma för att undvika obehagliga överraskningar på morgonen. Allt är ordnat, allt är fixat. Jag har kontroll.

Imorgon är jag redo. Jag är förberedd.

Strax innan tentan (eller en annan stor händelse) är det bra att höja självförtroendet. Man kan till exempel lyssna på den här låten!

Mia

 


1 Comment

Greta · March 14, 2016 at 10:43 pm

Underbart Mia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *