[two_third]

Ikväll hade vårt program information om de två inriktningar som finns på Teknisk Design i Luleå. Produktdesign och produktionsdesign.

Under de tre första åren läser vi kurser inom bland annat ergonomi, produktframtagning, skissteknik och även en produktionskurs. Vi har alltså fått inblick inom både produktframtagning och hur man förbättrar en produktion. När jag började på teknsik design var jag väldigt säker på vad jag ville; att jobba inom produktutveckling mot människan. Ergonomi, teknisk psykologi, användbarhet osv.

Produktdesign
Innebär att man lär sig om processen av att ta fram en produkt från idé till verklig produkt. Man utforskar människors behov, färg, form, hur lättanvänd en produkt är och vilka material den ska ha exempelvis.

Produktionsdesign
Handlar om att utveckla och förbättra produktionssystem. Kanske utvärdera på vilket sätt en fabrik snabbast kan producera. Hur ser en säker arbetsmiljö ut? Vilket system är mest effektivt och vad är mest lönsamt? Det handlar inte bara om produkter utan också om människan som utför arbetsuppgifterna. Hur ska uppgifterna blir så lätta eller snabba som möjligt, och hur samverkar människan och hela organisationen med systemen?

Jag vet inte hur branschen ser ut, men jag tror inte att produktutveckling är det mest eftertraktade ingenjörsyrket. Därför har jag funderat på om jag ska välja produktion istället. Är det något vi inte slutar med i världen så är det att producera produkter (vilka i och för sig behöver utvecklas och designas), och möjligheten till jobb blir nog därför mycket större än för produktutveckling.

Jag lyssnade på presentationen om produktionsdesign, och nej. Ganska intressant, men nej tack. Jag vill göra det jag brinner för oavsett procenten chans till jobb efter examen. Jag har så stort intresse så om jag inte får jobb efter examen kommer jag skapa mig jobb.

Produktdesign, bildkälla

Så nu kan jag se fram emot det 4:e året med kurser som användbarhet, interaktionsdesign och avancerad produktdesign, för att nämna några. Istället för industriplanering, logistik och arbetsplatsanalys, men det kanske du är intresserad av, så det är bäst jag ger några exempel!

Vill du se mer av vad som händer i kurserna jag läser just nu så håll extra koll nästa vecka, för då har jag instagramveckan och det är sista dagarna för alla arbeten att skickas in! Det blir produktskisser, hotellogotyper och mer grafisk design.

Vill du kolla upp kurserna för teknisk design hittar du dom här!

Produktion, bildkälla

[/two_third]


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *