Jag fann tjejer som var precis som jag själv, med samma intressen, vilket jag inte hade hittat innan.

Hej Elina! Varför började du läsa Teknisk fysikLTH i Lund?
Jag har velat bli fysiker sedan jag var 5 år gammal och min pappa började förklara för mig vad universum är. Jag blev snabbt väldigt fascinerad över sådant som rymden, svarta hål, Big Bang, etc. Så det har alltid varit min dröm.

Berätta om ditt bästa studentminne!
Det kanske låter lite otippat, men jag hittade mina bästa vänninor på F-sektionen på LTH. Jag fann tjejer som var precis som jag själv, med samma intressen, vilket jag inte hade hittat innan. Vi hade en underbar studenttid ihop i Lund med många timmars pluggande ihop men också mycket fest och äventyr!

Vad var det bästa under din studietid?
Kanske friheten att leva som man vill. Det enda ansvar man hade under studietiden var att göra bra ifrån sig på tentorna. Sedan fick man komma dit hur man ville och planera och spendera sin tid hur man ville. Den friheten är definitivt något jag saknar.

Det var en fantastisk känsla att cykla hem från jobbet kl 5 på morgonen när solen precis hade gått upp

Du var med och upptäckte Higgs partikeln, ett genombrott som belönades med Nobelpriset 2013. Berätta mer om det!
Det var nog den bästa veckan i mitt liv! Vi hade jobbat extremt hårt på vår analys i flera år och sedan en vacker dag i juli 2012 så fick vi vår belöning, Higgs partikeln upptäcktes. Det var extremt spännande. Dagen då vi såg Higgs signalen var vi några kollegor som stannade hela natten på CERN och skrev ihop artikeln. Det var en fantastisk känsla att cykla hem från jobbet kl 5 på morgonen när solen precis hade gått upp. Det var kanske dock mindre fantastiskt att sedan cykla tillbaka igen till morgonmötet kl 8.30, utan att hinna duscha däremellan.

Men nu har du slutat ditt arbete som partikelfysiker och jobbar istället som entreprenör. Vad fick dig att gå den vägen istället?
Det var precis efter att vi upptäckt Higgs partikeln som jag fick en känsla av att det var dags för mig att testa något nytt. LHC skulle stänga ner i ett par år och musten hade lite gått ur mig efter upptäckten. Jag tänkte att det var perfekt timing att testa något nytt. Jag hade dessutom redan då börjat utveckla den första versionen av det som blev algoritmen bakom Natural Cycles, då endast för eget bruk. Jag hade blivit mer och mer fascinerad av hur mycket kvinnans kroppstemperatur kan säga om fertilitet.

Idag arbetar du med ditt egna företag Natural Cycles. Vad är det för något?
Natural Cycles är en fertilitetsmonitor paketerad i en mobil app.

Kvinnor mäter sin temperatur i munnen varje morgon och vi analyserar hennes data i appen och talar om för henne om och när hon är fertil.
[one_half_last padding=”0 20px 0 0″]

Det krävdes stor kunskap i data-analys, statistik och även programmering för att utveckla Natural Cycles app.

På vilket sätt hade du användning av din utbildning i Teknisk Fysik när du startade upp det?
Det krävdes stor kunskap i data-analys, statistik och även programmering för att utveckla Natural Cycles app. Detta har jag i grunden från min civilingenjörsutbildning, men främst från min erfarenhet från forskningen inom partikelfysik. Det senare hade jag ju så klart inte heller kunnat åstadkomma utan min utbildning, så man kan väl säga att allt jag har åstadkommit bygger på föregående erfarenheter.

Vad drömmer du om att göra i framtiden?
Jag drömmer så klart om att lyckas med vår vision med Natural Cycles, vilket är att alla graviditeter skall vara önskade; inte bara i Sverige utan på en global nivå. Vi har fortfarande långt kvar och mycket vi måste åstadkomma innan vi når dit!

Efter Natural Cycles drömmer jag om att skriva en bok någon gång i framtiden, också det tillsammans med min man. Vi har ju startat Natural Cycles tillsammans och vi tycker mycket om att jobba tillsammans.

Vad gör dig lycklig?
Jag är lycklig när jag känner mig produktiv och känner att jag har åstadkommit något under dagen. Om jag känner att jag inte har lyckats göra några tydliga framsteg under dagen så blir jag frustrerad och rastlös. Jag försöker därför undvika att ha dagar med bara möten, och planerar alltid in några timmar där jag kan sätta mig ner och få någonting gjort varje dag.

Sedan känner jag även att det är viktigt att få röra på sig lite varje dag. Eftersom jag programmerar mycket, så blir det många timmar framför datorn. Jag försöker därför cykla till jobbet så ofta jag kan, även om det är 17 km en väg. Det gör att jag blir pigg, produktiv och lycklig.

Till sist, har du någon kvinnlig förebild du vill lyfta fram?
Jag skulle vilja lyfta fram alla hårt jobbande mammor! Det är verkligen en utmaning att lyckas med både familj och karriär samtidigt och ibland vill man mest bara slita av sig håret, men det finns många duktiga entreprenörsmammor där ute som lyckas med detta och det är de tänker på när det känns hopplöst.

Tack för din medverkan och lycka till!

[Intervjun skapades den 31 januari, 2016]


1 Comment

Medier och teknik? Hur går det ihop? - Womengineer · February 9, 2016 at 9:48 am

[…] Gällande olika typer av företag skulle jag nog säga att en stor andel söker sig till klassiska medieföretag, så som exempelvis Schibsted/Bonnier eller SVT/TV4. En del söker sig till storföretag så som ex. Ericsson, Scania, IBM och H&M medan andra söker sig till de riktigt små företagen (startups) som kanske bara har ett fåtal anställda där man får en riktigt bred roll och vara med och göra allt. Det är inte heller ovanligt att medietekniker till och med startar eget. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *