Våga välja fel!

Vi spolar tillbaka ungefär två år i tiden. Jag hade ganska nyligen påbörjat min andra termin på civilingenjörsprogrammet inom kemiteknik och var ganska så less på livet. Endimmen (eller envarren som den ryktas heta på KTH-språk) var ett sömnpiller á 15 hp, Den inledande kursen i kemiteknik likaså. Parallellt med dessa kurser läste vi en kurs i organisk kemi som, enligt mitt tycke och smak, var raka motsatsen. Istället för att göra mitt yttersta för att hålla mig vaken på föreläsningarna kämpade jag för att alltid ligga steget före – spana in föreläsningsslidsen dagen innan, göra alla instuderingsfrågor, ja allt för att lära mig så mycket som möjligt om alla dessa molekyler och hur de exempelvis påverkar kemin i våra kroppar.

Det var under denna period jag började fundera på vad det faktiskt var jag ville göra i mitt liv. Istället för att ställa upp energibalanser över diverse system började jag spana in kursutbudet på kemiteknikernas syskonprogram – bioteknikprogrammet. Ju längre ner i utbildningen jag scrollade, desto mer övertygad blev jag – det var ju DETTA jag ville hålla på med. Efter ett samtal med min moster, som gått samma utbildning som mig, skickade jag ett mail till studievägledningen och två veckor senare hade jag skickat in min ansökan om att byta program.

Vi återgår till 2016. Jag går just nu min sjätte termin på civilingenjörsprogrammet i bioteknik. Om drygt fyra månader har jag avslutat grundblocket på min utbildning – det som återstår är mastern. Inför det fjärde året väljer vi LTH-studenter en inriktning och vi biotekniker kan välja mellan livsmedel, bioprocess, läkemedel och molekylär bioteknik. När jag för två år sedan satt i föreläsningssal A på Kemicentrum var jag helt övertygad om att läkemedel var rätt inriktning för mig, men allt eftersom tiden gick blev jag mer och mer intresserad av inriktningen i molekylär bioteknik.

För min del är det snart återigen dags att göra ett utbildningsrelaterat val. När jag för nästan tre år sedan skickade in min ansökan på antagning.se var min största rädsla att det val jag precis gjort var helt fel för mig. Nu när jag står inför nästa val känner jag mig betydligt lugnare. Varför? För jag har lärt mig att det är okej att välja fel!

decisions_quote-1

2 kommentarer

Kommentera