Sista tentan är nu skriven och därmed är min utbytestermin i Kuching över!

Denna termin har bestått av kulturkrockar, tålamodsträning, nya vänner, nya upplevelser och resor. Stundtals har det varit otroligt frustrerande att leva sitt vardagsliv i ett samhälle som ofta inte går ihop med ens egna föreställningar om hur saker och ting ska vara, men främst väldigt lärorikt och roligt!

Den viktigaste insikten jag har fått är hur fantastiskt bra jag tycker det svenska universitet är. Där får jag möjligheten att utmanas och utvecklas hela tiden. Dessutom finns friheten att utforma studietiden hur en vill och undervisningen är helt gratis. Här har undervisningen mest bara varit tidskrävande, många småuppgifter och småprov som inte var särskilt lärorika. Otroligt frustrerande att lägga mycket tid på något som inte känns givande. Det positiva är att jag har fått en ordentlig påminnelse om varför jag tycker det är så kul att plugga (att utmanas och utvecklas<3) och verkligen kan försäkra mig om att jag i Sverige får en utbildning av hög kvalitet.

En annan viktig upplevelse här har varit den hemska hazen. Under nästan två månaders tid var det dagar då det knappt var möjligt att vistas ute. Detta har utökat mitt intresse för klimatproblemet som verkligen existerar och som i många delar av världen inte får någon uppmärksamhet alls.

Fritiden här har varit det absolut bästa! Massa nya vänner och nya upplevelser! Jag har fått nya vänner över hela världen eftersom det har varit utbytesstudenter av alla nationaliteter. Vi har alla bott i samma lägenhetskomplex vilket gjort det väldigt enkelt att hänga. Jag har fått resa i Asien och upptäcka nya ställen runtomkring i Kuching. Det har verkligen varit så kul med kulturutbyte och att få se så många nya platser. Jag älskar verkligen att resa.

Ett stort plus har varit att den svenska valutan är väldigt stark relativt den malaysiska valutan. Det har varit en stor ekonomisk frihet att med den svenska studentbudgeten kunna unna sig i vardagen. Ett fint restaurangbesök kostar ca 60 kr och en vanlig måltid ute kostar ca 10 kr (det är inte ens lönt att laga mat hemma). Andra lyxiga inslag har varit x antal massager som kostar ca 60 kr för en timme och orimligt många biobesök för 20 kr/st.

Att kunna studiepausa i solen vid poolen eller att tillsammans med pojkvännen ta moppen för att åka iväg och upptäcka städer, byar eller regnskog i närheten, det är något dag jag kommer sakna när cyklar i uppförsbacke i motvind en mörk regnig dag i Linköping. Att lösa svåra problem och plugga superintensivt inför en svår tenta, det är något jag kommer uppskatta när jag är tillbaka i Linköping.

Men innan Linköping väntar först – JULLOV! En månads resande i Asien! Vi hörs på vägen!


2 Comments

Ellen · December 18, 2015 at 10:23 pm

Ha en underbar resa! Blir spännande att följa dig på hemmaplan nästa termin

En Asienresa kommer lastat - Womengineer · January 27, 2016 at 8:02 am

[…] Studies and travels. För ett fint kronologiskt avslut på min utbytestermin tänkte jag visa er hur mitt halvår utomlands avslutades. Med den sista tentan skriven, lägenhetsnycklar inlämnande och hejdå-vi-ses-någon-gång-på-andra-sidan-jorden-kramar till nya vänner lämnade Lukas och jag Kuching. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *