För några veckor sedan släpptes nya Bond-filmen, Spectre. Enligt mig var den helt klart sevärd och hade allt man förväntar sig av en Bondfilm. En mucho-macho-Bond, ett par Bondbrudar, pang-pang, snabba bilar, och framförallt häftiga “gadgets”.

Men, är det inte dags för att en kvinna intar rollen som Q? Det är ju fantastiskt att Judi Dench tilläts rocka rollen som M under ett par filmer, och att Bonds hjärta klappar för en kvinna i sin egen ålder. Men vore det inte riktigt uppfriskande att se en kvinna i en så typiskt “grabbig” roll som Q:s?

Anledningen till att jag tar upp detta (ni som läser vet ju att jag skriver väldigt få “provocerande” inlägg), är att det här är PRECIS det vi på Womengineer jobbar för! FLERA KVINNLIGA INGENJÖRER I VÄRLDEN – TACK!

Vi som arbetar med Womengineer drivs alla av samma mål. Att det 2030 examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Vi gör detta eftersom vi tror att en ökad jämställdhet på de tekniska högskolorna leder till en ökad välfärd för Sverige.

I och med att Bond-filmerna är lite av ett världsfenomen, ser de flesta på dem. Det hade troligtvis varit en ögonöppnare för unga tjejer såväl som inbitna kontorssnubbar… Att se en (troligtvis mycket snygg) kvinna spela Q. Åtminstone jag skulle få mig en tankeställare jag skulle se en kvinnlig Q visa Bond hur man använder diverse vapen och bilar, och tillrättavisa honom när han rör något som han inte ska. Framförallt skulle det skulle ge tittaren ännu ett perspektiv på vad man kan arbeta med om man väljer att utbilda sig till ingenjör – en Tech-savvy Bondbrud vapen/gadget-konstruktör till Englands främsta hjälte… Bond. James Bond. Och vi skulle komma ännu lite närmare svarets på frågan “Vad gör egentligen en ingenjör?”

 

Här har ni ett exempel på hur det kan se ut… Hehe.

 

bondbrud

Mvh, naturbegåvning i Photoshop. Cred till

 


4 Comments

Ellen · November 18, 2015 at 2:33 pm

hahah den bilden gjorde min dag! underbart!

Gustav Adolf Adler · November 20, 2015 at 3:37 pm

Ingen skulle vara en bättre Q än du! Vi får hoppas på lite nyanserade bondfilmer i framtiden!

Emelie · November 22, 2015 at 7:43 pm

Underbart skrivet Jessika!!! You rock my world.

Världens 6 enda tekniktjejer i film - Womengineer · November 25, 2015 at 12:02 pm

[…] Jag vill se en kvinnlig Q visa Bond hur en använder diverse vapen och bilar. Hur kvinnor skildras i film kräver en förändring. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *